Radio 2

Professor Johan Ackaert over stap opzij van burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V): "Komt bijna nooit voor"

"Een burgemeester die omwille van lokale, politieke redenen afwezig is, is zeer uitzonderlijk", zegt professor Johan Ackaert van de Universiteit Hasselt over de vaccinatieheisa rond Veerle Heeren (CD&V) in Sint-Truiden. Gisteren kondigde Heeren aan dat ze tijdelijk een stap opzij zet als burgemeester en vervangen wordt door eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA).

Pas na de extra gemeenteraad in Sint-Truiden op maandagavond, werd duidelijk dat Veerle Heeren haar bevoegdheden als burgemeester tijdelijk doorschuift.  "De burgemeester kan zelf een schepen aanduiden om de bevoegdheden over te nemen, maar ook de eerste schepen kan de plaats vervangen", zegt professor Johan Ackaert. In Sint-Truiden zal de eerste schepen, Jelle Engelbosch, haar taken voor onbepaalde duur overnemen. "Dit komt bijna nooit voor", zegt Ackaert. "Het gebeurt wel eens dat een burgemeester minister wordt of om gezondheids- of familiale redenen terugtrekt, maar deze situatie is zeer uitzonderlijk."

De burgemeester mag haar loon nog 30 dagen houden. Als de pauze langer duurt, zal de schepen het loon krijgen.

Johan Ackaert, professor Universiteit Hasselt

Het is nog niet duidelijk hoe lang Heeren afwezig blijft als burgemeester. Volgens Ackaert staat er alleszins geen limiet op hoeveel dagen de burgemeester haar bevoegdheden mag doorgeven. Wel verliest Heeren na een periode van afwezigheid haar loon. "Na 30 dagen zal de schepen die de functie overneemt, het loon van de burgemeester krijgen", zegt Ackaert. Over de details van de tijdelijke pauze van Heeren, werd na de gemeenteraad nog niet uitgeweid.

Meest gelezen