YMDI

Pukkelpop wil editie zoals vroeger: "66.000 mensen en zonder sociale afstand", premier De Croo: "Zal kunnen"

Pukkelpop zal dit jaar doorgaan en organisator Chokri Mahassine mikt op een "normale editie". "Op volle capaciteit en zonder sociale afstand", zegt hij op Studio Brussel. Premier Alexander De Croo geeft aan dat dit effectief zo zal kunnen door met vaccinatiebewijs en tests te werken. Infectioloog Erika Vlieghe maakt zich hoe dan ook zorgen. "Hoe meer mensen bijeen, hoe groter het risico."

De evenementensector heeft goed nieuws gekregen op het Overlegcomité daarnet. De komende maanden wordt weer meer mogelijk. Tegen halfweg augustus zouden evenementen buiten met meer dan 5.000 mensen kunnen plaatsvinden. Pukkelpoporganisator Chokri Mahassine begrijpt daaruit dat het festival in de tweede helft van augustus zou kunnen doorgaan.

Maar er blijft wel veel onduidelijk. "Ik zou wel graag het hele plaatje zien", zegt Mahassine daarover. "We kennen de modaliteiten nog niet. Wat moet je er allemaal voor doen en is dat dan wel haalbaar?" Hoe dan ook is hij positief na de persconferentie daarnet. "We gaan het festival organiseren zoals altijd." Het festival blijft dus gepland van 19 tot en met 22 augustus in Kiewit bij Hasselt.

Pukkelpop mikt daarvoor op de normale capaciteit van 66.000 toeschouwers per dag. De vraag is alleen of dat wel realistisch is, want dat is een pak meer dan de 5.000 mensen waar tot dan sprake van was. Met een vaccinatiepaspoort of testen voor wie nog niet gevaccineerd is, zou dat volgens de organisator veilig moeten kunnen doorgaan.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vermoedt dat mogelijk zal zijn op die manier. "Veel zal afhangen van de cijfers in de ziekenhuizen", zegt hij in "Het journaal", "maar het moet lukken door de voorwaarden. We gaan werken met een soort coronapaspoort: je moet bewijzen dat je ofwel gevaccineerd bent of een negatieve PCR-test hebt ondergaan."

We gaan werken met een soort coronapaspoort

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

Bovendien maakt Mahassine zich sterk dat het festival "zonder sociale afstand" zal kunnen doorgaan. "Dat wil zeggen: geen anderhalve meter afstand houden, geen mondkapje, je mag rondlopen, je mag elkaar kussen. We willen alleen weten wat de randvoorwaarden zijn."

Premier Alexander De Croo (Open VLD) geeft aan dat het effectief zo zou kunnen lopen. "Het gaat om een heel specifieke situatie", zegt hij aan VRT NWS. "Iedereen die aanwezig is op dat evenement moet aantonen dat hij of zij gevaccineerd is of een recente negatieve test heeft afgelegd. Het kan dus wel, maar zal onder zeer strenge voorwaarden zijn."

Bekijk het antwoord van De Croo en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Infectioloog Erika Vlieghe, voorzitter van de GEMS, de corona-adviesraad van de regering maakt zich toch wat zorgen als ze Mahassine bezig hoort. "Massa-evenementen zijn de zaken waar we het meeste over bezorgd zijn", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Massa-evenementen zijn de zaken waar we het meeste over bezorgd zijn

Infectioloog Erika Vlieghe

"Als je in augustus een grote massa bij elkaar gaat zetten op een weide terwijl het virus nog altijd circuleert, dan weet je niet waar het gaat eindigen", zegt ze voort. "De mensen van de evenementensector zijn professionals voor alle duidelijkheid, maar je hebt niet alles in de hand. Hoe meer mensen bijeen, hoe meer risico."

Hoe zit het met de andere festivals?

Debby Wilmsen van Tomorrowland zegt dat ze alle voorwaarden nog moeten bestuderen, maar ze gelooft erin dat het festival zal kunnen plaatsvinden in het laatste weekend van augustus en het eerste weekend van september.

Rock Werchter blijft onduidelijk. Daar "beraden ze zich over verdere stappen". Of dat betekent dat Rock Werchter in augustus ook een evenement plant of het bij het weekend in juli houdt, is niet geweten.

Festival Dranouter, dat eerder nog de Dranouter Zomersessies XL aankondigde, wacht nog af. "De organisatie gaat na wat de impact is van de aangekondigde maatregelen op de Dranouter Zomersessies XL van 5 tot en met 8 augustus 2021. Deze festivaldagen blijven in elk geval op de agenda staan", klinkt het. Wel bevestigt het festival dat de zomersessies zeker doorgaan.

Ostend Beach Festival ging normaal door begin juli. Maar nog voor het nieuws nu, hadden ze het festival verplaatst naar eind augustus. 

Cactusfestival in Brugge besliste eerder al om de editie van deze zomer uit te stellen naar 2022. Ondertussen bekijkt de organisator wel of het mogelijk is om het stadsfestival 'Moods' in samenwerking met stad Brugge te organiseren.

Minder enthousiasme is er bij de organisatoren van het Dour Festival. Dat gaat voor het tweede jaar op rij niet doorgaan. Het festival stond natuurlijk gepland in juli en dan zijn grote festivals sowieso nog niet mogelijk. De versoepelingen bieden nog niet genoeg perspectief voor het Dour Festival, dat op volledige sterkte wil terugkeren.

"Wij zijn als organisator enorm blij met deze versoepelingen, maar we wachten wel nog even af wat de precieze maatregelen zullen zijn. In functie daarvan kunnen we dan beslissen wat er kan worden georganiseerd", zegt de organisator van metalfestival Alcatraz in Kortrijk, Bernard De Riemacker. Volgens De Riemacker wordt ook de affiche een hele uitdaging.

De nieuwe coronaversoepelingen zijn een echte meevaller voor het muziekfestival Zeverrock in De Pinte. De organistoren hadden enkele dagen geleden zelf beslist om hun festival te verplaatsen naar 13 en 14 augustus, en nu heeft het Overlegcomité bekend gemaakt dat festivals vanaf 13 augustus weer kunnen. 

Jazz Middelheim start normaal op 12 augustus, één dag voordat grote festivals mogen plaatsvinden dus. Zij gaan het hele festival één dag verplaatsen. Een dag later beginnen en ook een dag langer duren.

Het Brussels Summer Festival (BSF) kondigt aan dat het voor het tweede jaar op rij niet zal doorgaan. Ondanks de versoepelingen zijn er nog te veel beperkingen en onzekerheden. Daarom voelen ze zich genoodzaakt het festival te annuleren, klinkt het bij de organisatie.

Ook Les Ardentes zal niet plaatsvinden wegens de coronamaatregelen. Dat hebben de organisatoren bekendgemaakt. De tickets blijven geldig in 2022, maar een terugbetaling zal ook kunnen.

Bekijk hier het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Bij Splendit uit Aalst, een bedrijf uit de evenementensector, reageren ze "voorzichtig opgelucht":

Videospeler inladen...

Meest gelezen