JoostVH Photography - www.joostvh.be

Cultuur- en evenementensector blij met perspectief: "Dit is het moment waarop de hele sector zat te wachten" 

De evenement- en cultuursector is tevreden dat er eindelijk perspectief komt. Vooral het vooruitzicht dat er in de tweede helft van augustus festivals zullen kunnen georganiseerd worden voor meer dan 5.000 personen kan op veel bijval rekenen. Tomorrowland is er alvast van overtuigd dat het met een combinatie van vaccinaties en testen vooraf een veilig festival kan organiseren. 

Wat is er beslist voor de evenement- en cultuursector? 

Vanaf juni wordt het mogelijk om zowel binnen als buiten voorstellingen en evenementen te organiseren. De publieksaantallen gaan de hele zomer in stijgende lijn, maar er blijven wel heel wat randvoorwaarden, zoals afstand houden, mondmasker dragen en binnen ook een goede ventilatie. 

  • Vanaf 9 juni: maximaal 200 mensen binnen (zittend, mondmasker, afstand) en 400 buiten (mondmasker, afstand).
  • Vanaf 1 juli: maximaal 2.000 mensen binnen (zittend, mondmasker, afstand) en 2.500 mensen buiten (mondmasker, afstand). 
  • Vanaf 30 juli: maximaal 3.000 mensen binnen (mondmasker, afstand) en 5.000 mensen buiten.
  • Vanaf 13 augustus: dan zijn grotere festivals mogelijk met meer dan 5.000 mensen. De bezoekers moeten wel gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen voorleggen. 
  • Vanaf 1 september: nog onduidelijk hoeveel deelnemers er bij evenementen aanwezig mogen zijn. Massa-evenementen zijn dan zowel binnen als buiten mogelijk. De bezoekers moeten wel gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen voorleggen.

Tomorrowland: "Realistisch perspectief"

"We zijn heel blij en dankbaar te vernemen dat de Belgische overheid een realistisch perspectief heeft vooropgesteld voor de organisatie van grote evenementen in België vanaf midden augustus", reageert Debby Wilmsen van Tomorrowland. "Niet alleen voor de organisatie is dit goed nieuws, maar ook voor de meer dan 1.500 leveranciers en hun werknemers die bijdragen aan Tomorrowland."

Wilmsen zegt wel dat ze alle voorwaarden nog moeten bestuderen, maar ze gelooft erin dat het festival zal kunnen plaatsvinden in het laatste weekend van augustus en het eerste weekend van september. 

Bekijk hier de reactie van Debby Wilmsen van Tomorrowland:

Videospeler inladen...

"Met een combinatie van vaccinaties en sneltesten aan de deur, zijn we er van overtuigd dat we van Tomorrowland een veilige plek kunnen maken en een festival waar zoveel mensen al lang naar uitkijken." 

Op dit moment is het festival uitverkocht, maar Wilmsen sluit niet uit dat er nog tickets gaan vrijkomen. "Het festival was al uitverkocht in januari 2020 en de tickets zijn nu overgezet naar augustus 2021. Als we merken dat bepaalde mensen niet kunnen komen, gaan we die tickets terug aanbieden." Zo zou het kunnen dat mensen van buiten Europa nog niet toegelaten worden op festivals in ons land. 

Ook Pukkelpop zal kunnen doorgaan

Ook Pukkelpop dat gepland staat van 19 tot 22 augustus zal naar alle waarschijnlijkheid doorgaan. "Ik ga ervan uit dat het festival zal kunnen plaatsvinden", zegt organisator Chokri Mahassine. 

Mahassine maakt zich sterk dat hij Pukkelpop zal organiseren zonder dat het publiek anderhalve meter afstand moet houden en zonder mondmaskers. "Het zal niet zittend zijn, je mag rondlopen en je mag elkaar kussen", zegt Mahassine. "Dat was onze vraag en dat zal kunnen. Dat is het goede nieuws." Maar hij houdt nog een slag om de arm. "We willen graag weten wat de randvoorwaarden zijn. Pukkelpop kan enkel plaatsvinden op volle capaciteit." Het festival mikt op 66.000 bezoekers per dag. 

Beluister hier het volledige gesprek met Chokri Mahassine op Studio Brussel:

Voorzichtig optimistisch

Over het algemeen reageert de evenement- en cultuursector voorzichtig optimisitisch op het zomerplan van de regering. "Eindelijk krijgen we het perspectief waar we al zo lang naar vragen", zegt actiegroep Sound of Silence. "Dit is het moment waarop de hele sector zat te wachten." 

Maar de actiegroep wijst er ook op dat de evenementsector nog een aantal woelige watertjes moet doorzwemmen om te overleven. "Als we niemand willen achter laten, moet onze sector extra gestimuleerd worden. Een gezond bedrijf dat 14 maanden gesloten is, dat laat zijn sporen na. De putten zijn zeer diep", zegt Katrien Vermeire van Sound of Silence. 

Beluister hier het volledige gesprek met Katrien Vermeire van Sound of Silence in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Wij gaan nooit meer dicht

Bruno Schaubroeck, Eventconfederatie

Ook voor Bruno Schaubroeck, de woordvoerder van de Eventconfederatie, gaat het de goede richting uit. "De trouwsector en de muzieksector zouden deze zomer al economisch rendabel kunnen werken." Ook voor congressen en beurzen ziet het er goed uit. "Het is heel belangrijk voor hen dat er al perspectief is na september", zegt hij.

De evenementensector was meer dan een jaar gesloten en dat mag volgens Schaubroeck nooit meer gebeuren. "Het is heel belangrijk dat dit plan nu zal worden toegepast. Wij gaan nooit meer dicht. Dat moet heel duidelijk zijn. Wij worden nooit meer gestraft voor iets wat we niet fout gedaan hebben."

Bekijk hier de reactie van Bruno Schaubroeck van de Eventconfederatie:

Videospeler inladen...

Na de langste winter komt de schoonste zomer

Crisiscel Cultuur

De Crisiscel Cultuur is blij dat er eindelijk perspectief is voor de 160.000 mensen die werkzaam zijn in de cultuur- en eventsector. "Het is een grote overwinning", zegt woordvoerder Frederik Sioen. De evenement- en cultuursector hebben maandenlang aan een plan gewerkt voor de heropstart en dat werpt nu eindelijk vruchten af. "We zijn blij te vernemen dat 90 procent van dat stappenplan werd overgenomen door de Vlaamse en federale regering. We hopen dat de modaliteiten snel duidelijk worden binnen elke fase van deze heropstart, zodat we onze maatschappelijke rol kunnen opnemen en ons publiek opnieuw in goede omstandigheden cultuur kan beleven. Na de langste winter komt de schoonste zomer."

Mamma Mia! Here we go again

Stany Crets, acteur en regisseur

"We zijn heel blij dat er eindelijk geluisterd is naar de sector", zegt acteur en regisseur Stany Crets. "Het perspectief dat nu geboden wordt naar de tweede helft van de zomervakantie en daarna, is heel hoopgevend voor ons. We waren graag op 1 juni opengegaan en niet 9 juni, maar we gaan niet zagen." Hij is blij dat de sector eindelijk opnieuw aan de slag kan. "Ik zou zelfs zeggen: Mamma Mia! Here we go again." 

De musical "Mamma Mia!" die Crets regisseert, zal pas vanaf augustus weer voor publiek worden opgevoerd, omdat het pas dan rendabel wordt. Hij zegt dat de afgelopen periode voor veel mensen in de sector verschrikkelijk is geweest. "Sommige mensen zitten financieel aan de grond. Ik hoop dat vooral voor die mensen een lichtje gaat schijnen." 

Beluister hier het volledige gesprek met Stany Crets in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Bioscopen: "We kijken er echt naar uit"

De eerste versoepelingen zullen ingaan op 9 juni. Dan kunnen weer voorstellingen georganiseerd worden binnen voor maximaal 200 mensen en buiten voor maximaal 400 mensen. Ook de bioscopen gaan dan weer open. "We zijn opgelucht", reageert Thierry Laermans van de Federatie van Belgische Cinema's

"Na meer dan 11 maanden gedwongen sluiting kijken we er echt naar uit om weer publiek te kunnen ontvangen en films te kunnen aanbieden in alle veiligheid. We hadden voor de maximumcapaciteit wel liever een procentuele benadering gezien. Door de regels rond social distancing zal er telkens anderhalve meter afstand moeten worden voorzien voor bezoekers die uit verschillende bubbels komen. Ook dat zal de capaciteit van de zalen uiteraard doen afnemen." 

Ook bij Kinepolis zullen er op 9 juni nog niet in alle zalen 200 mensen kunnen plaatsnemen. "Wij gaan in onze zalen nog met het dambordpatroon werken: er zal niemand voor en achter jou zitten en iemand links en rechts van jou zitten. Enkel in onze grote zalen zullen we tot 200 kunnen gaan. Maar dat is een mooi begin", zegt Anneleen Van Troos van Kinepolis.

Ze is er ook van overtuigd dat er snel veel nieuwe films in de zalen zullen komen, aangezien de bioscopen in de Verenigde Staten al een tijdje weer open zijn. "Er staan heel wat Amerikaanse titels op het programma de komende weken en maanden", zegt ze, zoals de 9e episode van "Fast & furious" en "A quiet place part II". Ook Oscarwinnaars "Nomadland" en "Drunk" zullen op groot scherm te zien zijn.

Beluister hier het volledige gesprek met Anneleen Van Troos van Kinepolis in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen