imageBROKER/Mara Brandl

Premier De Croo (Open VLD): "Reizen binnen Europa zal deze zomer kunnen, binnen enkele weken meer duidelijkheid"

Reizen binnen Europa zal deze zomer kunnen. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd op de persconferentie na het Overlegcomité met alle regeringen in ons land. De exacte afspraken daarover zullen "binnen twee tot drie weken" duidelijk worden. Volgens de premier verlopen de controles op testen en quarantaine op terugkerende reizigers op dit moment goed. 

Het Overlegcomité kwam vandaag met een heus Zomerplan, met daarin alle versoepelingen die doorheen de hele zomer zullen plaatsvinden. Over reizen naar het buitenland werd met geen woord gerept. 

"Ik zou daarover graag duidelijkheid geven", zei premier De Croo als antwoord op een vraag daarover op de persconferentie, maar dat is nu nog niet meteen mogelijk. 

Bekijk hier de reactie van premier De Croo op de persconferentie. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Ons land kijkt vooral in de richting van Europa, waar een zogenoemd coronacertificaat wordt uitgewerkt. Daarmee zullen lidstaten zelf controles kunnen uitvoeren op vliegtuigpassagiers en auto- en treinreizigers. Concreet zal het certificaat kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent, recent negatief hebt getest op corona of dat je antilichamen hebt na een besmetting. Op die manier moet reizen binnen de Europese Unie deze zomer mogelijk worden. 

"Op de Europese top van 25 mei zal worden bepaald op welke manier dat certificaat kan worden gebruikt en op welke manier reizen mogelijk kan worden", zegt De Croo. "Voor mij is er geen twijfel dat we deze zomer binnen Europa op reis kunnen gaan, alleen de modaliteiten moeten nog worden bepaald. Ik ga ervan uit dat we binnen twee tot drie weken daarover duidelijkheid kunnen geven."

Hoe zit het met de controles nu?

Tot de zomer hebben we wel nog anderhalve maand waarin reizen niet langer verboden is. Iedereen moet wel het zogenoemde Passenger Locator Form invullen en wie uit een rode zone komt moet in quarantaine en zich laten testen. Alleen: dat gebeurt niet consequent en de controles zijn ook niet altijd optimaal, zo blijkt uit een reportage van "Terzake". 

Videospeler inladen...

"Ik ga ervan uit dat jullie begrijpen dat we niet aan elke grens alle auto's kunnen controleren", zegt premier De Croo daarover in "Terzake". "Het zijn vooral de luchthavens die belangrijk zijn, waar mensen toekomen. Daar gebeurt die controle in ons land best systematisch."

En hoe zit het met de controles op testen en quarantaine? "Sinds een maand is er een nieuw samenwerkingsakkoord, waardoor mensen die een PLF invullen gebeld worden als ze zich nog niet hebben laten testen. Ook op quarantaines gebeuren steekproefgewijs controles. Iedereen fysiek controleren is voor een land als België, dat zo'n internationaal kruispunt is, niet mogelijk."

De Croo benadrukt nogmaals dat het coronacertificaat van Europa reizen vanaf de zomer makkelijker moet maken. 

Bekijk hier een deel van het gesprek met premier De Croo in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen