Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

7 leerlingen en 2 volwassenen omgekomen bij schietpartij in school in Russische stad Kazan

In de Russische stad Kazan zijn bij een schietpartij op een school zeker 9 doden gevallen. Onder hen 7 leerlingen en 1 leerkracht. Een 19-jarige verdachte is opgepakt. Op internet waande hij zich "God", die "iedereen zal onderwerpen en doden".

Rond 9 uur plaatselijke tijd klonk er een explosie in de school. De ware toedracht daarvan is nog niet duidelijk. Even later drong een jongeman de school binnen en begon te schieten. Zeker 9 mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

Onder hen zijn zeker 7 leerlingen, 4 jongens en 3 meisjes, zo maakte Rustam Minnichanov bekend, de president van de Russische deelrepubliek Tatarstan, waarvan Kazan de hoofdstad is. Er kwamen ook 2 volwassenen om, 1 van hen was een leerkracht. Het dodental zou nog kunnen oplopen, meerdere mensen liggen in het ziekenhuis, onder meer op de afdeling intensieve zorg.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

De Russische politie heeft een verdachte opgepakt. Het gaat om een 19-jarige ex-leerling van de school. Hij gaf kort voordien op zijn socialemediakanaal op Telegram aan dat hij een aanslag wilde plegen. Hij plaatste ook een foto met een masker online en noemde zichzelf God. "Ik zal iedereen onderwerpen en doden", schreef hij erbij. De jongeman had een wapenvergunning. Zijn motief is nog niet duidelijk.

Aanvankelijk werd door Russische media gezegd dat de politie een tweede schutter had doodgeschoten, maar dat blijkt niet te kloppen.

Een deel van de school werd ontruimd. Ook in andere scholen in Kazan werden de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd. Kazan is een stad met meer dan 1,2 miljoen inwoners. Er wonen vooral Tataren, van wie velen (gematigde) moslims zijn.  

Schietpartijen op school komen niet zo heel vaak voor in Rusland, al waren er de voorbije jaren wel enkele dodelijke aanvallen op scholen. De daders waren meestal leerlingen.

Meest gelezen