AFP or licensors

FBI beschuldigt Russische criminele organisatie van cyberaanval op belangrijke oliepijpleiding

De Russische criminele organisatie DarkSide zit volgens de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI achter de cyberaanval op Colonial Pipeline, de belangrijkste uitbater van strategische oliepijpleidingen in de Verenigde Staten. DarkSide werkt niet voor een overheid en is dus ook niet meteen gelinkt aan de Russische president Vladimir Poetin. President Joe Biden reageert: "Geen bewijs dat Rusland zelf betrokken is, maar ze hebben wel de verantwoordelijkheid om dit aan te pakken."

Colonial Pipeline hoopt tegen het einde van de week terug operationeel te zijn na dagenlang te zijn getroffen door een cyberaanval met "ransomware", oftewel software die de data en de systemen van een slachtoffer blokkeert. Het slachtoffer moet losgeld betalen voor de geblokkeerde data opnieuw worden vrijgegeven.

De FBI kon gisteren de vermoedelijke daders identificeren: DarkSide, een criminele groep die bekendstaat om zich te richten op niet-Russische netwerken. De groep staat al maandenlang op de radar van de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

"Geld verdienen, geen problemen veroorzaken"

Colonial Pipeline levert zo'n 45 procent van alle brandstof die wordt gebruikt aan de Amerikaanse oostkust. Het is dan ook zorgwekkend dat cybercriminelen strategische diensten zoals de olievoorziening kunnen platleggen, maar voorlopig zouden er geen indicaties zijn dat buitenlandse overheden achter de aanval zitten. De Russische criminelen deelden ook een boodschap op hun kanalen op het "Dark Web", de illegale uithoeken van het internet: "Ons doel is om geld te verdienen, niet om problemen te veroorzaken voor de samenleving."

Rusland heeft een plicht om dit aan te pakken
President Joe Biden

Ook de Amerikaanse president Joe Biden reageerde intussen op de resultaten van de FBI. "Ik ontmoet binnenkort president Poetin en tot nu is er geen bewijs dat Rusland betrokken is, ook al bevinden de daders zich in Rusland." Toch wil de Amerikaanse president zijn Russische collega wijzen op z'n verantwoordelijkheden. "Ze hebben een plicht om dit aan te pakken", klonk het.

Lees verder onder de foto

President Biden tijdens een persconferentie over de cyberaanval op Colonial Pipeline
AFP or licensors

Het is niet duidelijk of de Colonial Pipeline, een private speler, het gevraagde losgeld heeft betaald. De veiligheidsdiensten adviseren altijd niet in te gaan op losgeldverzoeken. Ze vrezen dat het betalen van losgeld nieuwe aanvallen zou kunnen uitlokken. Een woordvoerder van de FBI erkent de moeilijke positie van bedrijven als ze slachtoffer worden van een aanval en roept de regering dan ook op om de aanpak van dit soort cyberaanvallen aan te scherpen.

Bekijk de berichtgeving in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen