Douglas Sacha, Getty Images

Scheldevallei is klaar om knijtenplaag aan te pakken: Agentschap Natuur en Bos zet in op vallen die je zelf kan maken

Gent en Wichelen hebben de afgelopen jaren al meer dan eens last gehad van een knijtenplaag. De kleine muggensoort leeft op vochtige plekken en heeft daardoor met de Scheldevallei een favoriete plekje. Voorlopig zijn er nog geen knijten te bespeuren, maar hun komst wordt wel al volop voorbereid. "We hopen dat een grote plaag uitblijft, maar je kan niet voorzichtig genoeg zijn", zegt Lieven Nachtergale van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

De kleine, maar venijnige knijten zijn al jaren een groot probleem in de Scheldevallei tussen Gent en Wichelen. Sinds 2009 is er al actie ondernomen tegen het knijtenprobleem, zoals het graven van vloedgeulen in Wichelen. En het ANB gaat de gemeenten nu ook helpen om een knijtenplaag te voorkomen. "Vorig jaar werden we goed geholpen door het KBIN, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen", legt Lieven Nachtergale uit. "Zij hebben een handige val uitgewerkt, die snel ingezet kan worden."

Twee soorten knijtenvallen

Samen met het KBIN heeft het Agentschap een bepaalde val getest. "Dat is een zelfbouwpakket, waarmee een gemeente of een particulier zelf een val kan maken, met goedkoop en eenvoudig materiaal", vertelt Nachtergale. De andere soort vallen zijn deel van de eigen voorraad van het ANB. "Zulke noodgevallen houden we achter de hand, om bij eventuele opstoten deze strategisch te plaatsen waar er veel overlast is."

We zijn ook klaar om hennepplanten te verdelen, waarmee je effectief knijten weg kan houden

Lieven Nachtergale, Agentschap voor Natuur en Bos

Geur van hennepplanten

Uit een experiment van vorig jaar blijkt dat de knijten niet goed tegen de geur van hennepplanten kunnen en zich zo minder gaan voortplanten. Een bepaalde soort van de plant, met een laag THC-gehalte, kan de muggen extra goed weg houden. "We kweken die hennepplanten zodat mensen dan zelf aan de slag kunnen." 

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" van 28 augustus 2020 over het hennep-kweekproject in Wichelen: 

(lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Laten het onderwerp niet los

Naast planten, vallen en geulen blijft het ANB verder samenwerken met het KBIN en andere instanties om het knijtenprobleem op te lossen. "Ook met de Universiteit Antwerpen wordt overlegd over een efficiente aanpak van zo'n knijtenplaag", geeft Nachtergale mee.  "Experten blijven het terrein in de gaten houden en zien dat de ingrepen van vorig jaar er goed uitzien."

kasto80

Meest gelezen