Grotere terrassen maken het nog moeilijker voor blinden en slechtzienden

De terrassen die nu dikwijls wat breder opgesteld staan, maken het nog moeilijker voor blinden en slechtzienden om te passeren. Ze laten zich vaak leiden door de stoeprand, maar terrassen reiken nu vaak tot daar. De Brailleliga en Licht en Liefde in Antwerpen vragen dan ook om extra aandacht te hebben voor mensen met een visuele handicap en hen eventueel te helpen.

"Blinde en slechtziende mensen bewegen zich vaak voort door met hun witte stok de stoeprand te volgen", legt Jan De Smedt uit, de directeur van de vzw Licht en Liefde in Antwerpen. Dat is een organisatie die  blinden en slechtzienden ondersteunt. "Nu kan die met de uitgebreide terrassen niet meer als leidraad dienen. Dat is echt een vrij zware ingreep, als je je als blinde of slechtziende niet meer langs die zones kan verplaatsen."

Wie zich verplaatst met een mobiliteitsstok, leerde vaste trajecten van punt A naar punt B. Aanpassingen in winkels, in straten, de wachtrijen, de vaste looprichtingen en nieuwe obstakels kunnen ze dikwijls niet detecteren. Dat kan hen helemaal desoriënteren. Dat geldt trouwens ook voor blindengeleidehonden. 

Elleboog

Licht en Liefde geeft dan ook nog een goede raad mee: Als je ziet dat een blinde of slechtziende het moeilijk heeft om te passeren, dan kan je hem of haar best aanspreken en aan zijn of haar elleboog begeleiden. Volgens de Brailleliga kan ook een eenvoudige mondelinge aanwijzing vanop afstand al wonderen doen.

Meest gelezen