(Hopelijk) geen blokkeringen meer: het Suezkanaal krijgt een uitbreiding

De autoriteiten van het Suezkanaal plannen een uitbreiding van het kanaal. De Ever Given, een gigantisch vrachtschip, kwam er in maart vast te zitten en blokkeerde zes dagen lang het maritiem verkeer. Door de uitbreiding van het kanaal hopen de Egyptische autoriteiten dergelijke situaties in de toekomst te vermijden.

De voorzitter van de Suez Canal Authority (SCA), het Egyptisch staatsbedrijf dat het Suezkanaal beheert, kondigde de uitbreidingswerkzaamheden aan in het bijzijn van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. 

Concreet zullen de werkzaamheden verlopen op twee punten in het kanaal: aan het zuidelijk deel, waar de Ever Given vast kwam te zitten en noordelijker aan het extra stuk dat in 2015 werd gegraven. Het project zou volgens de SCA twee jaar duren.

Het 30 kilometerlange stuk kanaal tussen de Bittermeren (centraal in het kanaal) en de stad Suez zal 40 meter oostwaarts worden verbreed. De bodem zal twee meter extra worden verdiept tot 22 meter diep.

Het extra deel dat in 2015 werd gegraven en dat voor tweerichtingsverkeer zorgt, krijgt een uitbreiding van tien kilometer zuidwaarts richting het Grote Bittermeer. Hierdoor zouden meer schepen kunnen passeren.

900 miljoen dollar schadevergoeding

De Ever Given ligt bovendien nog altijd aan de ketting op de Bittermeren in het Suezkanaal zelf. Nadat het vaartuig de belangrijke waterweg tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee zes dagen blokkeerde, namen Egyptische autoriteiten het schip in beslag. 

Het land vroeg een schadevergoeding van 900 miljoen dollar (zowat 750 miljoen euro) aan de eigenaar, het Japanse bedrijf Shoei Kisen Kaisha. 

De discussie over de schadevergoeding en verzekering is nog altijd lopende. De meerderheid van de bemanning van de Ever Given verblijft sinds het voorval nog steeds op het schip. 

Verschillende klanten wereldwijd wachten ook nog steeds op hun vracht in de containers van het schip. De barcontainer die zou dienen voor "New Beaufort", een nieuwe strandbar in Zeebrugge, zit ook nog steeds vast op het containerschip.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" van 29 maart 2021 toen de Ever Given na 6 dagen eindelijk was losgetrokken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen