Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Uitzonderlijk ook trombose en laag aantal bloedplaatjes bij drie mannen na vaccinatie met AstraZeneca

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft nu ook enkele meldingen ontvangen van mannen met bloedstolsels of trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een inenting met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om drie gevallen op bijna een miljoen inentingen. Bij de eerdere 12 meldingen ging het steeds om vrouwen.

De uiterst zeldzame, gevaarlijke bijwerking staat sinds enkele weken in de bijsluiter van de vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson. 

Tot nu toe zijn er in totaal 15 meldingen ontvangen van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met AstraZeneca. 

Volgens het kenniscentrum gaat het om zes mensen tussen 20 en 40 jaar, drie mensen tussen 40 en 60 jaar en zes mensen ouder dan 60 jaar die zijn ingeënt met AstraZeneca. "Sinds alleen nog mensen van 60 jaar en ouder met het vaccin van AstraZeneca worden gevaccineerd, zijn er tot nu toe drie meldingen op bijna 1 miljoen gegeven vaccins bijgekomen", aldus Lareb. 

Die drie nieuwe meldingen hebben dus betrekking op mannen, ten opzichte van de vorige rapportage van Lareb twee weken geleden zijn er geen nieuwe meldingen van vrouwen bijgekomen.

'Gewone' tromboses

'Gewone' trombose, ofwel bloedpropjes zonder een laag aantal bloedplaatjes, is 399 keer voorgekomen na coronavaccinatie. 

Lareb onderstreept echter dat uit deze meldingen geen conclusies getrokken kunnen worden over een verband met de vaccins. "Trombose en longembolieën hebben diverse oorzaken en komen best vaak voor, bij ongeveer één op de 1.000 mensen per jaar", zo meldt de organisatie.

Lareb

Overlijdens

Het bijwerkingencentrum maakte ook bekend dat er tot nu toe 320 meldingen zijn binnengekomen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Dat zijn er 34 meer dan twee weken geleden. 

Overlijden na vaccinatie betekent echter niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden. 

Het ging om 230 mensen van 80 jaar of ouder, 66 mensen tussen de 65 en 79 jaar en 23 onder de 65 jaar. Van één iemand is de precieze leeftijd niet bekend.

De meeste van deze meldingen gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech, 191 na de eerste vaccinatie en 65 na de tweede. Dit is het meest gebruikte coronavaccin en ook het vaccin dat vooral bij ouderen gebruikt wordt. 

Bij 34 meldingen betrof het het vaccin van Moderna, 21 na de eerste inenting en 13 na de tweede, en bij 25 meldingen het vaccin van AstraZeneca, waarvan één na de tweede vaccinatie. Bij 5 meldingen is het vaccin onbekend.

Andere bijwerkingen

Volgens Lareb zijn er tot nu toe in totaal bijna 50.000 meldingen van bijwerkingen binnengekomen van coronavaccins. 

Daarvan waren er 26.381 meldingen na inenting met het vaccin van AstraZeneca, 17.483 over het vaccin van Pfizer/BioNTech en 4.401 meldingen over het vaccin van Moderna. Ook kwamen er 1.465 meldingen over het vaccin van Johnson & Johnson.

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts. Ook reacties op de plek van de injectie, zoals pijn, zwelling en een gevoel van warmte, zijn vaak gemeld.

Het gaat om meldingen die tot en met 9 mei zijn binnengekomen en bekeken bij Lareb. De bijna 50.000 meldingen hebben betrekking op meer dan 6,3 miljoen gegeven vaccins. Hierbij gaat het om ongeveer 4,4 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, 1,5 miljoen van AstraZeneca, 350.000 van Moderna en 70.000 van Johnson & Johnson.

Meest gelezen