Radio 2

Foorkramers, uitbaters van fitnesscentra en van binnenspeeltuinen blij dat ze op 9 juni weer aan het werk kunnen

De kermissector, fitnessuitbaters, eigenaars van binnenspeeltuinen: ze zijn allemaal tevreden dat ze binnenkort weer aan het werk kunnen. Voor hen kan dat vanaf 9 juni, maar het Overlegcomité heeft een heel zomerplan bekend gemaakt, met versoepelingen in vier stappen. 

Premier Alexander De Croo kondigt met zijn "zomerplan" grote versoepelingen aan. Vanaf 9 juni zouden onder andere fitnesscentra, publieke sauna's, theaters en bioscopen weer mogen openen. Ook kermissen zijn vanaf dan weer opnieuw toegelaten. De verschillende sectoren reageren opgelucht.

Geen rechtszaak van foorkramers

Gisteren dreigden foorkramers nog met een rechtszaak tegen minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. De kermissector eiste concrete perspectieven en een opstart op 1 juni. "Dat perspectief is noodzakelijk om alles op tijd te kunnen organiseren", klonkt het.

 In Diepenbeek zal er snel georganiseerd moeten worden want daar staat in het weekend van 12  en 13 juni al een kermis gepland. Burgemeester Rik Kriekels heeft er vertrouwen in dat alles op tijd geregeld kan worden. "We hebben al samengezeten en gaan onmiddellijk contact opnemen met de foorkramers. Ze moeten dat weekend zeker vrijhouden en kort op de bal spelen. Dan zie ik niet in waarom de kermis niet zou kunnen doorgaan", zegt Kriekels.

Opluchting in fitnesscentra

Ook uitbaters van fitnesscentra kunnen weer opgelucht ademhalen. Marnix Boes van Body Fit in Alken vindt de versoepeling vanzelfsprekend: "Onze ruimte is 800m² groot, dan kunnen er toch zeker tien mensen binnen. Mijn klanten vragen al maanden wanneer ze eindelijk weer mogen komen. Ik ben vooral heel blij dat we weer mogen openen. Deze situatie was niet houdbaar, de huur moest nog elke maand betaald worden."

We mogen wel openen, maar het moet ook rendabel blijven.

Sandra Soutaer, eigenares KinderRijck Bilzen

Ook goed nieuws voor de eigenaars van binnenspeeltuinen, want ook zij mogen op 9 juni opnieuw de deuren openen. Toch maakt Sandra Soutaer van binnenspeeltuin KinderRijck in Bilzen zich zorgen. "Er mogen zo'n 200 mensen binnen, dat is veel minder dan onze capaciteit. Het moet natuurlijk nog rendabel blijven. De laatste 14 maanden zijn we maar 11 weken open geweest."

Meest gelezen