Public domain

Voyager 1 detecteert het gezoem van de interstellaire ruimte

De instrumenten van ruimtetuig Voyager 1 hebben het gezoem van de interstellaire ruimte gedetecteerd. Het gaat om zeer zacht monotoon gezoem van trillingen van kleine hoeveelheden gas in de ruimte tussen planetenstelsels.

Voyager 1 werd eind jaren 70 gelanceerd bevindt zich momenteel op zo’n 22,7 miljard kilometer van de aarde. Dat is ongeveer 152 keer de afstand van onze planeet naar de zon. Het ruimtetuig heeft zowat negen jaar geleden de grens van ons zonnestelsel bereikt en vliegt nu door de interstellaire ruimte. Voyager 1 functioneert nog altijd en stuurt nog steeds gegevens door.

Een doctoraatonderzoeker aan de Amerikaanse Cornell universiteit heeft in die data nu het achtergrondgezoem van de interstellaire ruimte ontdekt. De bevindingen van de onderzoeker zijn gisteren verschenen in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature Astronomy.

Het gezoem is onverwacht, want in de ruimte is normaal geen geluid. In het vacuüm van de ruimte kunnen geluidsgolven zich niet voortplanten. Het gezoem is feitelijk het achtergrondgeluid van de interstellaire ruimte, dat is de ruimte tussen verschillende planetenstelsels.

Het geluid is te zacht om te horen met het menselijke gehoor

Onderzoeker Stella Koch Ocker

Het is voor alle duidelijkheid geen luid gezoem. Het is een heel zachte monotone zoem die veroorzaakt wordt door het voortdurende trillen van kleine hoeveelheden gas in de bijna lege interstellaire ruimte. Het gezoem heeft een frequentie van 3 kilohertz.

"Het geluid is te zacht om te horen met het menselijke gehoor, maar als we het zouden kunnen horen, zou het klinken als een lang aanhoudende noot, die voortdurend speelt, maar met verloop van tijd lichtjes verandert", legt onderzoeker Stella Koch Ocker uit aan persagentschap Reuters.

Voyager 1 en Voyager 2

Na 44 jaar vliegen is Voyager 1 het verste door de mens gemaakte object in de ruimte. Het ruimtetuig zal blijven verder vliegen, maar mogelijk krijgen we ergens in dit decennium geen nieuwe data meer doorgestuurd omdat de stroomvoorziening op haar laatste benen loopt.

De Voyager 1 heeft overigens een tweelingbroer, de Voyager 2. Beide tuigen zijn in 1977 gelanceerd. Voyager 1 reisde eerst via Jupiter naar Saturnus. Voyager 2 begon ook bij Jupiter en Saturnus, maar passeerde daarna nog bij Uranus en Neptunus. Het is voorlopig nog steeds het enige ruimtetuig dat die twee ijsreuzen heeft aangedaan.

Lees voort onder een foto van Saturnus genomen door Voyager:

Veel van onze kennis van de buitenste vier planeten van ons zonnestelsel is te danken aan informatie en foto's verzameld door Voyager 1 en 2. Daarna vertrokken de ruimtetuigen op hun interstellaire missie die nog steeds loopt.

Beide sondes hebben ook een gouden grammofoonplaat aan boord met daarop basisinformatie over onze planeet en haar bewoners voor mochten de Voyagers ooit door buitenaards leven worden ontdekt. Al lijkt de kans dat dat ooit gebeurt zeer klein.

Meest gelezen