Peter Malaise

Zeldzame rivierdonderpad rukt op in Ronse: "Zes keer meer visjes dan bij start van de metingen"

In Ronse zijn er nu in zo goed als alle waterlopen rivierdonderpadden terug te vinden. Dat zijn zeldzame visjes die er 15 jaar geleden nog amper voorkwamen. "De waterkwaliteit is beter, in de binnenstad en stroomafwaarts ontbreken de visjes nog", zegt visserijbioloog Alain Dillen.

Vijftien jaar geleden werd er voor het eerst een rivierdonderpad opgemerkt in een beek in de buurt van Ronse. "In de Trosbeek vonden we het visje toen terug, dat was bijzonder want de rivierdonderpad was erg zeldzaam",  zegt visserijbioloog Alain Dillen. Uit nieuwe metingen blijkt nu dat het diertje algemeen voorkomt in de waterlopen rond Ronse. "We zien op alle 7 plekken waar we gemeten hebben dat de populatie toeneemt. Op 15 jaar tijd is het aantal rivierdonderpadden verzesvoudigd."

(lees verder onder de foto)

Peter Malaise

"Meesters in camouflage"

De rivierdonderpadden laten zich niet makkelijk opmerken. Het zijn eerst en vooral kleine visjes die bovendien ook nog eens erg goed gecamoufleerd zijn. "Ze zijn zwart-grijs gemarmerd en als je gewoon in het water kijkt zie je ze amper zwemmen", legt Dillen uit. "We vangen ze door gericht elektrisch te vissen. Dat overleven de beestjes zonder enig probleem. We wegen ze en onderzoeken of er ook jonge dieren bij zijn om zo de populatie in kaart te brengen en die is dus fors toegenomen."

Waterzuivering werkt

In Klein Frankrijk, een deel van Ronse, is er al een tijdje waterzuivering geïnstalleerd en die werpt goede vruchten af. "We zijn erg blij met de resultaten", gaat Dillen verder. "Toch is het niet alleen goed nieuws, in Ronse centrum en verder stroomafwaarts ontbreekt de rivierdonderpad." De metingen daar wijzen uit dat alle vissen het er moeilijk hebben. "Niet de waterkwaliteit alleen speelt een rol, er zijn ook heel erg veel obstakels die de vissen tegenhouden. Er is nog veel werk aan de winkel."

kasto80

Meest gelezen