Copyright © 2017, Kiattisak Lamchan, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Een "coronapas" voor de festivals: hoe moet dat eruitzien volgens experts? "Gratis tests voor niet-gevaccineerden"

Als de regering een "coronapas" invoert om bijvoorbeeld binnen te mogen op een festival, dan moet dat aan strenge voorwaarden voldoen. Dat adviseert het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek.  "Een vaccin is gratis, dus een PCR-test voor een festival zou ook gratis moeten zijn voor wie nog geen kans kreeg om gevaccineerd te worden", zegt Patrick Loobuyck van het comité in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De "zomer van de vrijheid" lonkt. Zo lijkt het toch na de versoepelingen die gisteren zijn aangekondigd na het Overlegcomité. Vanaf half augustus zouden massa-evenementen à la Pukkelpop kunnen doorgaan met normale bezetting van 66.000 festivalgangers per dag zonder mondmaskers of sociale afstand.

En dat allemaal dankzij een zogenoemd "COVID safe ticket", een soort coronapas dat geldig is voor een bepaald evenement. Met dat "COVID safe ticket" kunnen festivalgangers aantonen dat ze ofwel gevaccineerd zijn of een negatieve PCR-test kunnen voorleggen.

Het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek heeft daarover vandaag een advies klaar. Zo’n coronapas kan voor hen, maar onder zeer strikte voorwaarden met een degelijk wettelijk kader.

Zo mag het niet alleen beschikbaar zijn voor gevaccineerden, want nog niet iedereen heeft de kans gekregen zich te vaccineren. Ook mensen met een negatieve PCR-test of met voldoende immuniteit moeten de kans krijgen zo’n "COVID safe ticket" te krijgen. 

Sommige essentiële diensten zou je beter niet regelen met zo'n coronapas

"De alternatieven voor vaccinatie moeten voldoende toegankelijk zijn", zegt Loobuyck, lid van het comité en moraalfilosoof aan de UAntwerpen en UGent. "De vaccinatie is gratis, dus wie nog niet de kans kreeg gevaccineerd te worden, moet ook kosteloze test kunnen krijgen. Anders heb je discriminatie."

Tijdelijke maatregel

Het is hoe dan ook niet de bedoeling om de coronapas voor van alles en nog wat te gebruiken. De toepassing moet wettelijk goed afgelijnd zijn, klinkt het bij Loobuyck. Voor het comité mag het niet gebruikt worden om bijvoorbeeld te toegang te ontzeggen aan ziekenhuizen, op school, de supermarkt of de bakker om de hoek. "Sommige essentiële diensten zou je beter niet regelen met zo'n coronapas", zegt Loobuyck. "Maar voor evenementen of reizen kan het wel."

Het moet deel uitmaken van een overgangsmaatregel

Daarnaast moeten de privacyregels gegarandeerd zijn en moet het om een tijdelijke maatregel gaan. "Het moet een deel uitmaken van een overgangsmaatregel", legt Loobuyck uit. "In Frankrijk bijvoorbeeld is de coronapas gisteren goedgekeurd in het parlement. Daar is aan de wet een precieze einddatum toegevoegd."

Beluister het gesprek in "De wereld vandaag" en lees eronder voort:

De Croo: "Tijdelijke maatregel"

Die tijdelijkheid heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) ook wel al onderschreven gisteren in het "Journaal Laat". "Het zal enkel gebruikt worden tijdens een periode van eind augustus tot eind september", zei hij daarover.

"Het is een heel tijdelijke maatregel om grote evenementen te laten plaatsvinden tot een moment waar iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren", gaat hij voort. "Het is niet de bedoeling dat we daarna nog met pasjes rondlopen om te bewijzen dat u veilig bent."

Bekijk het fragment en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Wat met reizen?

Het "COVID safe ticket" staat los van het Europese coronapaspoort, het zogenoemde "Green Certificate" waarmee het makkelijker moet worden om internationaal te reizen. Daarover zou er eind deze maand meer nieuws moeten komen. Het advies van het comité is overigens ook van toepassing op het Europese coronapaspoort.

De adviezen van het Raad­gevend Comité voor Bio-Ethiek zijn overigens niet bindend en zijn dus alleen aanbeveling voor beleidsmakers.

Meest gelezen