In 2017 oordeelde EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager dat Luxemburg illegale staatssteun had verleend aan Amazon.

Europees Hof geeft Amazon gelijk: webgigant kreeg dan toch geen ongeoorloofde belastingvoordelen

's Werelds grootste webwinkel Amazon heeft toch niet van ongeoorloofde belastingvoordelen in Luxemburg geprofiteerd. Dat heeft het Europese Hof geoordeeld. De Europese Commissie krijgt daarmee opnieuw ongelijk in een zaak rond ongeoorloofde belastingconstructies.

De Europese Commissie heeft in 2017 de Luxemburgse regering ten onrechte opgedragen 250 miljoen euro "achterstallige" belasting plus rente te vorderen van Amazon, zo oordelen de rechters van het Europese Hof. Amazon en de Luxemburgse regering waren naar het Europese gerecht gestapt tegen het besluit van het dagelijks EU-bestuur.

In 2017 oordeelde EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager dat Luxemburg illegale staatssteun had verleend aan Amazon. Het bedrijf is gevestigd in het groothertogdom en het genoot volgens de Deense voordelen ten opzichte van de concurrentie door een gunstige belastingdeal ("ruling") uit 2003, die in 2011 werd verlengd.

Amazon hoefde daardoor volgens Vestager op bijna driekwart van de winst geen belasting te betalen en het bedrijf droeg vier keer minder af dan andere lokale bedrijven, zo zei Vestager indertijd. Volgens haar hanteerde de Luxemburgse fiscus een ongerechtvaardigde methode om de belastingaanslag te berekenen via een constructie met twee Amazon-dochters waartussen met winsten werd geschoven. Daarmee kon Amazon de belastingafdrachten drukken.

Maar het Europese Hof volgt die redenering niet. De uitspraak is een nieuwe klap in het gezicht van de Commissie, die vorig jaar ook al werd teruggefloten nadat ze Ierland had opgedragen 13 miljard euro "achterstallige" belasting van de Amerikaanse techgigant Apple te innen, en nadat Nederland 25 miljoen euro moest terugeisen van de Amerikaanse koffieketen Starbucks.

Meest gelezen