Begraafplaatsen en wachthuisje worden onder handen genomen in Sint-Pieters-Leeuw

Sint-Pieters-Leeuw gaat de begraafplaatsen opwaarderen en herinrichten. Ook de wachthuisjes van de begraafplaatsen in deelgemeente Ruisbroek en Vlezenbeek worden hersteld. “Het is belangrijk om het erfgoed te onderhouden”, klinkt het. 

De wachthuisjes op de begraafplaats van Ruisbroek flankeren het poortgebouw dat toegang geeft tot de begraafplaats. Het zijn dienstgebouwen, waarvan één oorspronkelijk als dodenhuisje diende. Ze dateren uit 1893 toen de “nieuwe” begraafplaats in gebruik genomen werd. Deze mooie inkom is intussen sterk vervallen, maar het gemeentebestuur maakt nu werk van de renovatie. 

“Begraafplaatsen en kerkhoven vertellen ons ontelbare verhalen over de geschiedenis van onze gemeente, over onze samenleving”, zegt Olivier Huygens, schepen van Gebouwen. “Als je op een begraafplaats staat en kijkt naar de gedenkstenen, dan brengt dat ook de families weer samen. Het brengt historische verhalen weer tot leven, daarom vinden we die renovatie en opwaardering van de begraafplaatsen zo belangrijk.” 

Begraafplaatsen vertellen zoveel geschiedenis, maar het zijn ook stilteplekken om even weg te vluchten
Schepen Olivier Huygens

Ook het wachthuisje in Vlezenbeek zal binnenkort onder handen worden genomen. In Vlezenbeek werd vorig jaar het torentje op het wachthuisje verwijderd omwille van stabiliteitsproblemen. “Later komen ook nog de graven aan de beurt die op de erfgoedlijst staan. Er komt ook meer groen op begraafplaatsen. Begraafplaatsen zijn stilteplekken waar ik en zovele anderen de vlucht naartoe nemen uit het jachtige leven. Het zal nog enkele jaren duren vooraleer het eindresultaat zichtbaar zal zijn, want het zijn toch serieuze werken”, zegt schepen Olivier Huygens.

Meest gelezen