©Sean Marc Lee

Reeën, herten, everzwijnen en honden worden het vaakst aangereden door de trein: bijna 1 uur vertraging per dag in 2020

Vorig jaar was er per dag bijna 1 uur vertraging op het spoor, door incidenten met dieren. Dat blijkt uit cijfers van de NMBS en Infrabel. Vorig jaar werden 45 dieren aangereden en er kwamen 155 meldingen binnen van dieren die op de sporen liepen. Die cijfers nemen de laatste jaren toe. Het vaakst wordt wild aangereden zoals reeën of herten, maar ook honden en everzwijnen zijn vaak het slachtoffer. Er zijn ook een aantal plekken in ons land opgelijst waar er opvallend meer incidenten met dieren voorkomen.

In 2020 waren er meer aanrijdingen met dieren dan in 2019: 45 aanrijdingen hebben in totaal 5.342 minuten vertraging veroorzaakt, tegenover 5.307 minuten in 2019 met 36 aanrijdingen. Het vaakst wordt wild  zoals reeën of herten aangereden, daarna honden en vervolgens everzwijnen.

Daarnaast waren er in 2020 ook nog 155 meldingen van loslopende dieren  die in totaal 15.448 minuten vertraging hebben veroorzaakt, tegenover 13.476 minuten in 2019 met 166 loslopende dieren. Treinbestuurders die een melding krijgen van dieren op het spoor gaan trager moeten rijden of zelfs stoppen en dat veroorzaakt dus vertraging. De meest voorkomende loslopende dieren zijn voornamelijk koeien en verder schapen en paarden.

In totaal ging het in 2020 dus om  20.792 minuten vertraging, dat is zo'n 346 uren en dus omgerekend bijna 1 uur per dag. De vertragingen zijn voor het goederenvervoer, de internationale treinen en de binnenlandse reizigerstreinen samen.

Lees verder onder de grafiek

Die cijfers zijn de laatste jaren gestegen. In de periode 2016-2019 waren er 791 voorvallen (159 aanrijdingen + 632 meldingen van loslopende dieren). In de periode 2012-2015 waren dat er 621  (127 aanrijdingen + 394 meldingen van loslopende dieren)

De aanwezigheid van dieren op en rond de sporen vormt een reëel gevaar voor de veiligheid en de stiptheid van de treinen.

"We merken inderdaad een stijging tegenover vroeger", zegt Frédéric Petit van Infrabel. "Daarom hebben we eind vorig jaar, een campagne opgestart om mensen te sensibiliseren rond het thema, want de aanwezigheid van dieren op en rond de sporen, vormt een reëel gevaar voor de veiligheid en de stiptheid van de treinen."

"We roepen eigenaars van vee op om hun omheiningen goed te controleren, zodat hun dieren niet tot op de sporen geraken", zegt Petit. "Tegelijk waarschuwen we ook eigenaars van honden om hun dier goed aan de leiband te houden in de buurt van de treinsporen."

Hotspots

Infrabel heeft ook een lijst aangelegd met "hotspots". Op een 14-tal plekken in Vlaanderen en Wallonië zijn er opvallend meer voorvallen met dieren op de sporen gemeld. "Wij gaan nu samenwerken met die steden en gemeenten waar die hotspots liggen om de mensen daar verder te sensibiliseren", zegt Petit. 

Meest gelezen