Langerei Zwemmers

Brugse Langerei Zwemmers trappen openwaterzwemseizoen op gang: "Vanavond springen we in Damse Vaart"  

De Langerei Zwemmers in Brugge trappen het openwaterzwemseizoen vanavond op gang. Zwemmen in open water wordt steeds populairder. "Warme zomers in combinatie met het coronavirus, dat zwemmen in de zwembaden tijdelijk niet mogelijk maakte, zijn zeker redenen voor het succes", klinkt het bij de voorzitter van de Langerei Zwemmers.

Koen De Vaere springt vanavond het open water in. Hij is de voorzitter van de Langerei Zwemmers in Brugge. "Jammer genoeg zwemmen we nu niet meer in de Langerei", zegt hij aan Radio 2 West-Vlaanderen. "We beginnen nu aan ons achtste openwaterzwemseizoen. De eerste 2 seizoenen zwommen we nog in de Langerei, maar de waterkwaliteit was daar niet altijd even goed. Nu zwemmen we op 2 verschillende locaties: de Damse Vaart en Sint-Pietersplas in Brugge. Vanavond springen we in de Damse Vaart. De temperatuur van het water is daar nu 17 graden, ideaal om het seizoen te starten."

Gezond

"Ik zwem vooral voor mijn gezondheid", zegt Koen. "Tijdens het zwemmen worden er heel veel spiergroepen gebruikt, daar kan niet over gediscussieerd worden. Het openwaterzwemmen geeft daar nog eens een extra dimensie aan. In het zwembad moet je om de 25 of 50 meter omkeren, maar in de Damse Vaart of Sint-Pietersplas heb je die belemmering niet. Wij kunnen honderden meters doorzwemmen. Dat geeft een gevoel van vrijheid. We zwemmen ook midden in de natuur. Zalig!"

Meer open zwemwater nodig

Helaas blijkt er een groot tekort te zijn aan open zwemwater. De Langerei Zwemmers willen deze zomer, samen met ander partners, dit tekort in het daglicht stellen. De start van het openwaterzwemseizoen is dan ook een beetje de kick-off voor een zomer vol acties rond #meeropenwater.

"Op het vlak van openwaterzwemmen behoort Brugge tot de beste leerlingen van de klas. Maar toch mag de stad niet op haar lauweren rusten. Er moet dringend meer open zwemwater ter beschikking gesteld worden in ons land", klinkt het bij de Langerei Zwemmers.

Langerei Zwemmers

Meest gelezen