Brit Awards counteren kritiek door vooral vrouwen te bekronen, show was testevent met 4.000 aanwezigen

Zangeres Dua Lipa heeft gisteravond twee Brit Awards gewonnen, waaronder de zeer gegeerde award voor het beste Britse album. Bij de 41e editie van de Brit Awards vielen bijna alleen maar vrouwen in de prijzen. En opvallend: de Brit Awards gingen door als testevent, met 4.000 aanwezigen, die geen mondmasker hoefden te dragen, maar vooraf wel getest waren. 

Dua Lipa won met haar album "Future nostalgia" van haar medegenomineerden Celeste, Arlo Parks en de rapper J Hus. Dua Lipa won gisteren ook de prijs voor de beste solo vrouw en kon zo twee van haar drie nominaties verzilveren. Dua Lipa riep de Britse premier Boris Johnson in haar dankwoord op om verpleegster en medewerkers van de National Health Service een loonsverhoging te geven. Het publiek, dat voor een groot deel bestond uit mensen die een essentieel beroep uitoefenen, onthaalde dit met luid applaus. 

Meer vrouw op de Brit Awards

De Brit Awards kregen in het verleden, net als veel andere prijsuitreikingen, de kritiek te veel mannen te nomineren. Dit jaar wonnen in de "gemengde" categorieën, waarbij zowel een man als een vrouw kan winnen, bijna alleen maar vrouwen. De award voor beste doorbraak ging naar de Londense Arlo Parks, die voor beste internationale groep ging naar HAIM en de Brit Award voor opkomend talent ging naar Griff

Little Mix (foto hieronder) werd als eerste groep met alleen vrouwelijke leden de beste Britse groep. Tijdens hun dankspeech kloegen ze het seksisme in de muziekindustrie aan. "We hebben te maken met dominante witte mannen, vrouwenhaat, seksisme en een gebrek aan diversiteit. We zijn er trots op dat we ons samen staande hebben kunnen houden, overeind zijn gebleven, omringd zijn door sterke vrouwen en onze stemmen meer dan ooit hebben laten horen." Little Mix droeg z'n award op aan alle vrouwelijke bands die de voorbije jaren de prijs hadden kunnen en moeten winnen. Ook Dua Lipa gaf aan dat ze erg blij was meer vrouwen op het podium te zien. 

Belga

Ook ongezien is dat de "Global Icon Brit Award", de carrièreprijs, dit jaar naar een vrouw ging. De Amerikaanse zangeres Taylor Swift won die award, die eerder al naar onder meer Elton John en David Bowie ging, voor haar "ongeëvenaarde carrière, haar muziek en haar invloed die een weerklank heeft bij miljoenen mensen overal ter wereld", aldus de organisatie. Taylor Swift was zelf aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Billie Eilish werd de beste internationale vrouwelijke artiest.

De award voor beste Britse single ging wel naar een man: Harry Styles won met zijn hitsingle "Watermelon sugar". 

In de puur mannelijke categorieën won J Hus de award voor de beste mannelijke soloartiest, The Weeknd won de Brit Award voor de beste internationale mannelijke artiest. 

Brit Awards zijn testevent

De ceremonie vond plaats in de O2 Arena in Londen, met 4.000 aanwezigen die geen mondmasker droegen maar wel getest werden op corona.

2.500 plekjes waren voorbehouden voor beoefenaars van essentiële beroepen, die bedankt werden voor hun grote inspanningen tijdens de pandemie.

De uitreiking, die normaal gezien in februari moest plaatsvinden, was het eerste grote muziekevenement in het Verenigd Koninkrijk sinds het uitbreken van de coronapandemie en gold als testevenement. 

Dit zijn alle winnaars van de Brit Awards

 • Doorbraak: Arlo Parks
 • Beste Britse single: Harry Styles, "Watermelon sugar"
 • Vrouw solo: Dua Lipa
 • Man solo: J Hus
 • Vrouw internationaal: Billie Eilish
 • Man internationaal: The Weeknd
 • Groep internationaal: HAIM
 • Britse groep : Little Mix
 • Beste album: Dua Lipa, "Future nostalgia"
 • Opkomend talent: Griff
 • Globaal icoon: Taylor Swift

Meest gelezen