Belgische primeur: volgende week wordt er voor het eerst Noordzeewier geoogst

Voor de kust van Nieuwpoort wordt volgende week voor het eerst gekweekt zeewier uit de Noordzee gehaald. De oogst zal een primeur voor België zijn. Wetenschappers van de Gentse Universiteit zijn na jaren onderzoek erin geslaagd om op grote schaal wieren te kweken in de Noordzee, zonder dat ze wegdrijven. 

De Noordzee is geen gemakkelijke omgeving om wieren te kweken. In Azië kweken ze al honderden jaar zeewier, maar dat is dan altijd in beschutte omstandigheden. “De Noordzee is dat allesbehalve”, zegt professor biologie Olivier De Clerck van de Universiteit Gent. Voor de onderzoekers was het een intens jaar met veel onderzoek. “De moeilijkheid ligt vooral bij de zandkorrels die in het water zweven die, in combinatie met stromingen en golfwerkingen, een beetje het effect van schuurpapier hebben. Daardoor groeien die wieren moeilijk en drijven ze gemakkelijk weg.”

Blauwe economie

De Clerck hoopt volgende week honderden kilo’s zeewier te oogsten. “We gebruiken speciale netten waardoor de plantjes zich goed kunnen hechten. Het is onze droom om echte zeewierboerderijen te ontwikkelen in de windmolenparken voor onze kust”, zegt hij ambitieus. “Die windmolenparken zijn een echte omslag in de zogenaamde "blauwe economie". Daar werden ineens grote gebieden voor windenergie gecreëerd. Maar omdat er daar ook niet mag gevist worden, dachten we al snel aan het uitbouwen van een aquacultuur. Zeeboerderijen met mosselen, oesters, maar dus ook zeewieren. Nederland is daar een voortrekker in."

De Clerck ziet sinds de doorbraak in zijn onderzoek enkel voordelen. “Er worden geen meststoffen gebruikt en die wieren vangen zelfs CO₂ op. De planten bevatten veel eiwitten en kunnen dus perfect als vleesvervanger gebruikt worden”, zegt de professor.

Nog niet populair

Echt ingeburgerd kan je het eten van zeewier in België nog niet noemen. “Dit kan een eerste stap zijn naar de consumptie van zeewier. Je moet dan niet denken aan de aangespoelde blubber die je soms ziet op het strand. Die planten zijn dan al een tijdje dood. Levend en gezond wier is heel stevig en is perfect eetbaar. Ik ken zelf geen goede recepten, ik ben niet zo’n culinair talent. Maar de Belgische chef Donald Deschacht heeft een kookboek geschreven met geweldige recepten voor zeewier en algen”, raadt De Clerck aan. 

Meest gelezen