Grootste skatepark van België moet nog geen jaar na opening al hersteld worden

Nog geen jaar na de officiële opening is het skatepark op de Blaarmeersen al aan herstelling toe. Het gevolg van een foute materiaalkeuze tijdens de opbouw van het park: de deklaag tast het onderliggende beton aan in plaats van het te beschermen. “De aannemer van het park en de leverancier van het coatingproduct bekijken nu wie van hen aansprakelijk is”, reageert schepen van Sport Sofie Bracke (Open VLD). “

Een oppervlakte van 4.000 vierkante meter, een prijskaartje van 2 miljoen euro en een resem obstakels op maat van gevorderden en beginners: het pas geopende skatepark aan de Gentse Blaarmeersen is het spreekwoordelijke walhalla voor skateboarders, inlineskaters en BMX’ers over heel België. Nergens in ons land vind je een groter park, qua oppervlakte doen in heel Europa maar twee parken het beter.

De herstellingswerken vallen onder de 2 jaar aansprakelijkheid van de aannemer

Sofie Bracke, schepen van Sport (Open VLD) van de stad Gent

Het domein is dan ook enorm populair: zelfs in putje winter trok het park zodanig veel volk dat het stadsbestuur besliste om een voltijdse beheerder aan te stellen. Sinds de opening begin juli liep het park dan ook verschillende gebruikssporen op, van scheurtjes en oneffenheden tot korrelvorming op het beton. Het stadsbestuur onderzocht de zaak en zette het park vorige maand terug deels in de steigers. 

(Lees verder onder de foto)

Foute materiaalkeuze

"Het intensieve gebruik en de strenge weersomstandigheden van deze winter speelden zeker een rol, maar daarnaast is er ook een dieperliggend probleem. Zo is het beton afgewerkt met een deklaag die het beton moest beschermen, maar nu net het omgekeerde blijkt te doen", verklaart Sofie Bracke, schepen van Sport (Open VLD) van de stad Gent. "De aannemer van het park en de leverancier van het coatingproduct bekijken nu wie van hen aansprakelijk is."

De kosten kunnen hoog oplopen, want zowel de deklaag als het beton worden op de beschadigde plaatsen aangepakt of volledig vervangen. De stad Gent zelf blijft wat dat betreft buiten schot: "Het park moet nog definitief opgeleverd worden. De herstellingswerken vallen daarom onder de aansprakelijkheid van de aannemer. Die aansprakelijkheid geldt voor 2 jaar", aldus Bracke. 

Beperkte capaciteit

De eerste fase van de herstellingswerken zit er ondertussen op. Tot het einde van deze maand is het park weer volledig toegankelijk, daarna volgen nog twee fases van ongeveer 10 dagen. "Tijdens de volgende fase kunnen er nog opnieuw 75 personen op het park terecht, de helft van de normale capaciteit. Tijdens de derde fase laten we 125 skaters toe", besluit Bracke. "Midden juni kan het park dan weer volledig open. We hopen dat we tegen dan nog meer skaters kunnen ontvangen, op voorwaarde dat de coronamaatregelen dat toelaten natuurlijk."

kasto80

Meest gelezen