Het was dan toch een wolf en geen wolfhond die tien schapen doodbeet op de Kalmthoutse Heide

De tien schapen die midden april dood werden teruggevonden op de Kalmthoutse Heide, werden dan toch doodgebeten door een wolf. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van het Inbo, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Eerst werd nochtans gedacht aan een wolfhond, maar dat blijkt dus niet te kloppen.

Het is dan toch een wolf, die de tien schapen doodbeet, op 14, 16 en 17 april op de Kalmthoutse Heide. "Het DNA-onderzoek geeft daar nu uitsluitsel over", zegt Koen Muylem van het Inbo, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek: " Tot onze verrassing blijkt het dan toch om een wolf te gaan. Oorspronkelijk dachten we dat we met een wolfhond te maken hadden, kijkend naar de aard van de verwondingen en het feit dat er zoveel dieren werden aangevallen. Maar uit het DNA-onderzoek blijkt nu dat het toch om een wolf gaat."

Begin april beet die ook al een 3-tal geitenbokken dood in Merksplas. Daarna zijn er nog enkele dieren doodgebeten, maar daarvan zijn de DNA-stalen nog niet geanalyseerd; die resultaten worden pas in de loop van juni verwacht.

Geen gevaar voor de mens

"Ondanks het feit dat deze wolf verschillende dieren heeft doodgebeten, zijn er niet meteen aanwijzingen dat het om een gevaarlijke wolf gaat", zegt Koen Muylem. "Het gebeurt wel vaker dat dieren meer dieren ombrengen dan ze nodig hebben om zich te voeden. In de wetenschap heet dat "surplus killing". Voor kleine dieren betekent deze wolf mogelijk wel een gevaar. Het is belangrijk om die 's nachts op te hokken maar voor mensen is er geen probleem", zegt Koen Muylem.

"Het is niet zoals destijds met wolf "Billy" die dicht tot bij de mensen kwam. Wat echt op gevaar zou wijzen is dat de wolf, dieren in de stal zou aanvallen, maar daar zijn nog geen meldingen van binnen gekomen", aldus nog Muylem. De laatste dagen zijn er geen schadegevallen gemeld geweest, maar het Inbo volgt alles op de voet op.

Meest gelezen