Foto: Belga

Knallen te horen op militair oefenterrein in Brecht waar grote natuurbrand woedde: "Mensen hoeven niet bang te zijn"

Vandaag zijn er mogelijk knallen te horen in de omgeving van het Groot Schietveld in Brecht en Wuustwezel, waar enkele weken een grote natuurbrand woedde na een militaire oefening. Maar omwonenden hoeven niet bang te zijn. Om de brandveiligheid te verhogen wil het leger er schapen laten grazen, die het droge gras kort houden. DOVO laat daarom oude springtuigen gecontroleerd ontploffen, zodat het veilig is voor de dieren.

Wie vandaag in de omgeving van het Groot Schietveld in Wuustwezel en Brecht vertoeft, hoort mogelijk doffe knallen weerklinken. Zeker na de grote natuurbrand van enkele weken geleden waarbij meer dan 700 hectare heidegebied in de vlammen opging en de rookpluimen tot in het Waasland te zien waren, kan dat voor ongerustheid in de omgeving zorgen. Maar omwonenden hoeven niet bang te zijn.

Er is nul risico op brandgevaar. We graven de munitie anderhalve meter diep in in de grond,  zand erover en laten die dan ontploffen

Luitenant - kolonel Patrick Mestdagh

Want er zijn helemaal geen schietoefeningen aan de gang. Om de brandveiligheid van het terrein te vergroten, wil Defensie er schapen laten grazen, zodat die het gras - het pijpenstrootje - dat wanneer droog zeer brandbaar is, kunnen korthouden. "Maar om het voor de dieren veilig te houden, moet het terrein eerst gecontroleerd worden op oude springtuigen die nog in de grond zitten. De ontmijningsdienst van het leger (DOVO) laat die dan gecontroleerd ontploffen. De munitie wordt in een put van anderhalve meter diep gegraven, dichtgemaakt en dan pas tot ontploffing gebracht. De omwonenden zullen mogelijk een gedempte knal horen", zegt luitenant - kolonel Patrick Mestdagh. "Er is geen risico op brandgevaar want de munitie wordt ingegraven en deze keer staat er ook een brandweerwagen paraat."

Het is trouwens niet alleen voor de schapen dat munitie onschadelijk moet gemaakt worden, maar ook voor mensen. Want het afgelopen weekend moesten er weer wandelaars weggestuurd worden van het verboden, gevaarlijke, terrein. De schapen worden zo snel mogelijk op het terrein ingezet.

Meest gelezen