PRE

Liveblog - EU vraagt reizen uit India te beperken, premier: "Plannen maken mag, ook al zijn er onzekerheden"

Op het Overlegcomité met alle regeringen van ons land was er gisteren heel wat discussie over het Zomerplan dat later werd aangekondigd. "Maar het is niet omdat er onzekerheden zijn dat je geen plannen moet maken", zegt premier Alexander De Croo (Open VLD). Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Europese Commissie vraagt lidstaten reizen uit India verder te beperken

De Europese Commissie heeft de lidstaten woensdag opgeroepen om op een gecoördineerde manier het inreizen vanuit India verder te beperken om de verspreiding van de Indiase variant te beperken.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt de variant sinds begin deze week als zorgwekkend. Daarom is het volgens de Commissie belangrijk "om de categorieën van die reizigers die vanuit India mogen komen om essentiële redenen tot het strikte minimum te beperken" en zij die toch uit India mogen vertrekken "te onderwerpen aan strikte testing- en quarantaineregels".  

Daarbij gaat het om mensen die om "dwingende redenen" moeten reizen, bijvoorbeeld om noodzakelijke familiale redenen of humanitaire redenen. EU-burgers en langdurig ingezetenen en hun gezinsleden zouden nog steeds naar Europa moeten kunnen reizen. 

Sinds de uitbraak van de pandemie heeft de EU het reisverkeer uit derde landen drastisch aan banden gelegd, ook uit India. Met uitzondering van een aantal landen zijn niet-essentiële reizen verboden. Het gaat echter steeds om een aanbeveling, de lidstaten hebben het laatste woord over hun grondgebied. België had vorige maand het reizigersvervoer uit India al verder ingeperkt.

Premier De Croo: "Niet omdat er onzekerheden zijn dat je geen plannen moet maken"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) verdedigt in de Kamer het Zomerplan dat het Overlegcomité gisteren heeft aangekondigd, met versoepelingen doorheen de hele zomer. "Een aantal mensen wijzen op de onzekerheden waarmee we leven: de risico's van nieuwe varianten en de vooruitgang van vaccinatie, bijvoorbeeld. Daar zijn we ons van bewust en we houden die onzekerheden in de gaten", zegt de premier in de Kamer. "Maar het is niet omdat er onzekerheden zijn dat we niet moeten plannen. Een aangename zomer organiseer je niet in twee weken tijd. Maar natuurlijk zullen we kijken hoe de situatie verder gaat."

Bekijk hier de tussenkomst van de premier in de Kamer:

Videospeler inladen...

Leraars gesanctioneerd voor illegale schoolreis naar Turkije

De twee leraars van een middelbare school in Vorst die een schoolreis naar Istanbul hadden georganiseerd, hebben een disciplinaire sanctie gekregen. Dat heeft Christian Watterman, de directeur van de school La Cime, woensdag meegedeeld. Over de aard van de sanctie werd geen mededeling gedaan.

De twee leraars hadden de reis met een tiental leerlingen op touw gezet tijdens de eerste week van de paasvakantie. De reis druiste in tegen de coronaregels. 

Lees het volledige artikel hier:

Vlaanderen verstuurt vanaf volgende week vaccinatie-uitnodigingen voor brede publiek

Vlaanderen zal naar verwachting volgende week de eerste uitnodigingen voor coronavaccins versturen naar mensen die jonger zijn dan 65 en die geen onderliggende aandoeningen hebben. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid woensdagavond meegedeeld.

De Vlaamse vaccinatiecampagne zit daarmee op schema, zo zegt Joris Moonens, de woordvoerder van het Vlaamse agentschap. Hij wijst erop dat Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke eerder al had aangekondigd dat het toedienen van een eerste prik bij de 65-plussers en de risicopatiënten tegen de week van Pinksteren (23 mei) zou worden afgerond. 

"Dat betekent dat het stilaan tijd wordt om de uitnodigingen te versturen naar mensen die jonger zijn dan 65", zegt Moonens. De timing zal wel lichtjes verschillen per vaccinatiecentrum. "We verwachten dat het versturen van uitnodigingen voor vaccinatie op sommige plaatsen volgende week zal kunnen gebeuren. Daardoor zal het vaccineren van mensen die jonger zijn dan 65 her en der al kunnen beginnen in de week van 24 mei, en anders zeker in de week van 31 mei."

Noorwegen stopt met AstraZeneca-vaccin en schort Johnson & Johnson-vaccin op

Noorwegen stopt in het kader van zijn vaccinatiecampagne definitief met het AstraZeneca-vaccin en verlengt de opschorting van het Johnson & Johnson-vaccin. Dat coronavaccin zal wel beschikbaar zijn voor degenen die zich er vrijwillig voor aanmelden. Dat heeft de Noorse regering woensdag aangekondigd.

De Noorse premier Erna Solberg rechtvaardigt de maatregelen door te verwijzen naar de zeldzame, maar ernstige risico's die vaccins op basis van het adenovirus kunnen veroorzaken.

De Noorse regering volgt zo het advies van een expertencommissie en het Noorse Instituut voor Volksgezondheid (FHI) om zowel het AstraZeneca-vaccin als het Johnson & Johnson-vaccin uit de vaccinatiecampagne te schrappen. De expertencommissie baseert zich op de epidemiologische situatie in Noorwegen, die in vergelijking met andere landen vrij goed is.

Noorwegen stopte al op 11 maart met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca, omdat jongere mensen bloedstolsels ontwikkelden. Eerder schrapte Denemarken als eerste land  het AstraZeneca-vaccin al volledig uit zijn vaccinatiecampagne.

Rapport Wereldgezondheidsorganisatie: "Internationale aanpak coronapandemie heeft gefaald"

Een onafhankelijke onderzoeksgroep volgde in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie acht maanden lang de internationale reactie op de coronapandemie. Het panel heeft aanbevelingen opgesteld om te verzekeren dat toekomstige virusuitbraken niet tot grootschalige pandemieën evolueren.

Lees het volledige artikel hier:

San Marino biedt Spoetnik-vaccin aan voor toeristen

De ministaat San Marino gaat toeristen binnenkort een coronavaccinatie met het Russische vaccin Spoetnik V aanbieden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de plannen voor "vaccinatietoerisme" woensdag bekendgemaakt.

Vanaf aanstaande maandag kunnen toeristen een hotel boeken met de optie om gevaccineerd te worden met Spoetnik V. De prijs voor de vereiste twee doses van het vaccin is 50 euro, aldus Italiaanse kranten. De krant Ansa zegt dat het noodzakelijk is om minstens twee keer drie hotelovernachtingen te boeken met een tussenpauze van 21 dagen. De eerste vaccinatie is mogelijk vanaf dag zeven na boeking. 

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zullen de details binnenkort worden gepubliceerd. De actie moet de reisbusiness alleszins een boost geven. 

Na de hoge coronacijfers van een tijdje geleden, lijkt de situatie in de enclave intussen opnieuw onder controle. Volgens officiële gegevens waren er gisteren/dinsdag geen nieuwe besmettingen in de ministaat met 33.000 inwoners. Intussen zijn ook al heel wat burgers ingeënt, heel wat onder hen met Spoetnik V.

Nachtwinkels dreigen met acties: “Wij moeten om 22 uur sluiten, terwijl terrassen open mogen blijven tot 23.30 uur”

De Vereniging van Belgische Nachtwinkels is niet te spreken over de maatregelen die het Overlegcomité gisteren heeft aangekondigd. Ze vinden het niet kunnen dat de terrassen vanaf 9 juni wellicht tot 23.30 uur open mogen blijven, terwijl de nachtwinkels om 22 uur zullen moeten sluiten.

“Bovendien is de avondklok afschaft en mogen winkels aan tankstations onbeperkt, 24 uur op 24, open blijven”, klinkt het bij  Parmjeet Gurmeet van de Vereniging van Belgische Nachtwinkels.

De Vereniging vraagt dat nachtwinkels vanaf 9 juni van 18 uur tot 4 uur open mogen blijven. “Zo niet, komen er protestacties en stappen we naar de Raad van State”, klinkt het in een persbericht.

Rock Werchter krijgt een ander jasje deze zomer

De organisatoren van Rock Werchter gaan in juli een maand lang, vier dagen per week, concerten organiseren op de wei van Werchter onder de noemer Werchter Parklife. Op 1 juli mag Balthazar de spits afbijten. Ook Goose, Arsenal en Black Box Revelation zijn al geboekt. Op de wei wordt een tijdelijke openluchtarena gebouwd die plaats biedt aan 2.500 fans. 

Lees hier meer: 

250 kilometer file op de Belgische wegen: drukste avondspits sinds 25 september vorig jaar

Er staat momenteel zowat 250 kilometer file op de Belgische snelwegen. Veel mensen gaan er voor een verlengd weekend op uit en dat is duidelijk te merken op de weg. De uittocht voor het Hemelvaartweekend veroorzaakt de drukste avondspits sinds 25 september vorig jaar, toen er in de nasleep van de versoepelingen na de eerste coronagolf ook heel veel mensen op weg waren, maar dan vooral voor het werk en naar school.

Vandaag zijn automobilisten op pad naar vakantiehuisjes en hotels, in de Ardennen maar zeker ook aan de kust. Nu naar de kust rijden is geen pretje: je bent méér dan een uur langer onderweg. Op de ringwegen van Antwerpen en Brussel is het bijzonder druk. De E34 naar Knokke is in Kaprijke gesloten door een dodelijk ongeval. En op de E40 naar de kust staat er een half uur file door een eerder ongeval bij Nevele.

De drukte op de weg is nog niet helemaal te vergelijken met de laatste Hemelvaart voor corona, in 2019. Toen stond er 350 kilometer file. Je kan de files op onze wegen steeds checken op onze verkeerspagina.

Meest gelezen