Natuurgidsen blij met versoepelingen: "Eindelijk kunnen we weer op uitstap met een groep"

Sinds kort kunnen natuurgidsen opnieuw met 25 mensen in de buitenlucht op stap. Een wereld van verschil vertelt Wim Veraghtert van Natuurpunt op Radio 2 Antwerpen. "Buiten zijn is veel leuker dan enkel digitaal lesgeven. Voor mijn cursus over nachtvlinders is het verdwijnen van de avondklok trouwens een zegen." 

Vanaf 8 mei zijn buitenactiviteiten met 25 mensen opnieuw toegestaan. Een zegen voor natuurgidsen die wandelingen of een cursus in het veld organiseren. "Tot voor kort moest ik alle uitstappen die bij een cursus horen, uitstellen of afgelasten. Dan bleef het bij de digitale les met theorie over planten of dieren", vertelt Wim Veraghtert van Natuurpunt in "Start Je Dag". 

Guus Dekkers

Nachtvlinders zonder avondklok

Een uitstap in de natuur is nochtans een grote meerwaarde voor wie meer wil weten over vogels, planten en insecten. "Gisteren ben ik een nieuwe digitale cursus over nachtvlinders gestart. Als alles goed gaat, kan ik over een paar weken met de groep in Wortel op uitstap. Daar kijk ik naar uit. Gelukkig zonder avondklok want die was niet zo handig voor liefhebbers van nachtvlinders", zegt Veraghtert.

Snuffelen aan paddenstoelen

Ook voor de gidsen zelf is de versoepeling meer dan welkom. "De laatste maanden keek ik vooral naar een scherm", zegt Veraghtert. "Ik miste het om fysiek een groep te kunnen toespreken. Dat zal tijdens die excursies opnieuw kunnen." Ook tijdens georganiseerde wandelingen moet de afstand van 1,5 meter bewaard worden. Dat maakt dat niet alles in het veld even eenvoudig is. "In het najaar ben ik veel bezig met paddenstoelen. Als we iets zeldzaam ontdekken staat er snel veel volk op een kluitje. Normaal laat ik op een wandeling mensen ook ruiken en voelen aan bepaalde zwammen. Dat is door corona uiteraard allemaal onmogelijk", zegt Veraghtert op Radio 2.

Meest gelezen