De oehoe in Hulst (foto: Tanya Maes)

Ontsnapte oehoe uit Sint-Niklaas waarschijnlijk neergestreken in Zeeland: "Kan de natuur verstoren"

Net over de Nederlandse grens, in Hulst, is een oehoe gespot. Een man uit Sint-Niklaas vermoedt dat het zijn uil is, die in april is ontsnapt. Dat meldt Omroep Zeeland. "Het lijkt inderdaad om een tamme oehoe te gaan. Op het eerste gezicht is het een leuke aanwinst voor de streek, maar het kan voor genetische vervuiling zorgen", waarschuwt vogelexpert Gerald Driessens. 

Begin deze week heeft een school in Hulst speciaal bezoek gekregen: een oehoe installeerde zich aan de schoolpoort. Hij kreeg veel aandacht en al snel werd duidelijk dat het niet om een wild dier ging. "Oehoes die in een stadscentrum rondvliegen of aan een drukke school zitten, zijn wellicht tamme dieren", verduidelijkt Gerald Driessens, vogelexpert bij Natuurpunt. 

De dierenbescherming in Hulst gaat geen pogingen meer ondernemen om de oehoe te vangen, omdat het dier in staat lijkt om voor zichzelf te zorgen. Volgens Omroep Zeeland heeft een Sint-Niklazenaar zich gemeld als eigenaar van het dier. Of en wanneer de man het dier gaat ophalen, is niet duidelijk. "Maar als het dier daar in de buurt blijft rondvliegen, zal hij wellicht terechtkomen in een wilde populatie. Dat is geen ideale situatie", zucht Driessens.

Wanneer een tamme oehoe met een wild dier paart, worden de jongen sneller ziek

Gerald Driessens, vogelexpert bij Natuurpunt

Genetische vervuiling

De oehoe heeft veel verschillende ondersoorten, elk met zijn eigen genetische verschillen. "Wanneer een tamme ondersoort met een wild dier paart, zorgt dat op den duur voor genetische vervuiling. Zo worden de vogels minder resistent tegen bepaalde ziektes en kunnen ze dat doorgeven aan hun jongen", vertelt Driessens. "Meestal dragen zulke tamme dieren ook een riempje aan de poten, wat verstrikt kan raken in een boom en dan is de vogel zeker verloren."

Stijgende populatie

10 jaar geleden leek de oehoe zo goed als uitgestorven in Vlaanderen, maar de afgelopen jaren is de uil helemaal terug. "Eerst zat de oehoe enkel in Limburg en Antwerpen, maar nu ook in Oost-Vlaanderen en misschien zelfs al in West-Vlaanderen", weet Driessens. Natuurpunt schat dat er in heel Vlaanderen 40 tot 50 broedplaatsen van oehoes zijn.

De oehoe in Hulst (foto: Tanya Maes)
kasto80

Meest gelezen