Doorgeven gegevens testcentrum op de luchthaven stokt, lokale politie: "Bij helft van controles lijken mensen toch getest"

Veel reizigers die bij hun terugkeer uit het buitenland een coronatest ondergingen op de luchthaven, krijgen onterecht de politie over de vloer omdat ze niet zouden getest zijn. Dat zeggen de lokale politiezones. Wie uit een rode zone terugkomt moet zich verplicht laten testen op dag 1 en dag 7, maar volgens de politie worden in het testcentrum op de luchthaven niet alle gegevens goed doorgegeven in de database. Als de politie komt controleren omdat er geen test geregistreerd werd, blijkt dat de terugkeerders zich toch hadden laten testen. 

Wie terugkomt uit een rode zone moet zich laten testen op dag 1 en dag 7, en moet ook in quarantaine. Wie met het vliegtuig komt, kan zich meteen laten testen in de luchthaven. Maar daar lijkt nu iets te stokken met het doorgeven van gegevens in de database waardoor de politie terugkeerders gaat controleren - in de veronderstelling dat ze geen test ondergingen - om vast te stellen dat ze dan toch een test hadden laten afnemen.

50 procent foute gegevens is ook 50 procent onnodig politiewerk

Nicolas Paelinck, vaste commissie van lokale politiezones

"We hebben het probleem vorige week doorgegeven na klachten van lokale zones dat in 50 procent van die controles, de mensen toch een test hadden laten doen", zegt Nicolas Paelinck van de vaste commissie van lokale politiezones in "De ochtend" op Radio 1. "Er is ons beloofd dat er aan gewerkt zal worden."

En het probleem heeft wel degelijk gevolgen. "Als de gegevens niet worden doorgegeven, dan val je mensen lastig die niets fout deden. En als 50 procent van de gegevens niet klopt, dan zit je ook met 50 procent onnodig politiewerk", aldus Paelinck.

Controles

En onnodig werk, kan de politie missen als kiespijn. De politie heeft haar handen vol met controles op testing en quarantaine. "We doen zo'n 3300 controles per dag, ter plekke of telefonisch (...) Binnenkort komen er met de versoepelingen ook weer evenementen bij, dan moeten we onze aandacht weer een stuk gaan verleggen", aldus Paelinck. Hij wil graag een strengere quarantaine voor reizigers uit risicogebieden zoals India. "Als je de mensen oplegt dat ze hun huis niet uitmogen, is het ook makkelijker te controleren. Als we aanbellen, en ze zijn niet thuis, zijn ze in fout."

We vallen mensen lastig die niets fout deden

Nicolas Paelinck, vaste commissie van lokale politiezones

Volgens Paelinck verloopt de controle van reizigers (met name op het invullen van het Passagier Lokalisatie Formulier, dat je verplicht moet invullen na meer dan 48 uur in het buitenland) via de stations en luchthavens vlot. Via de weg gaat het iets moeilijker. "Dat blijft een pijnpunt, je kan langs overal ons land binnenrijden, we zijn ook een echt transportland met veel verkeer", aldus Paelinck.

Meest gelezen