ACV dreigt met juridische stappen tegen loonnormwet

De christelijke vakbond ACV onderzoekt juridische stappen tegen de loonnormwet en het koninklijk besluit dat de maximale 0,4 procent opslag zal vastleggen. Dat heeft voorzitter Marc Leemans gezegd in zijn toespraak voor Rerum Novarum. De koepelorganisatie van de christelijke arbeidersbeweging Beweging.net eist dat alle bedrijven een minimale belastingbijdrage leveren. CD&V-voorzitter Joachim Coens wil van Vlaanderen een "Blauwe Zone" maken, een gebied waar de mensen gemiddeld langer leven door een gezondere levensstijl.

De christelijke vakbond ACV onderzoekt juridische stappen tegen de loonnormwet en het koninklijk besluit dat de maximale 0,4 procent opslag zal vastleggen. Dat heeft voorzitter Marc Leemans gezegd in zijn toespraak voor Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging.

Leemans klaagt al langer de "sjoemelsoftware" in de loonnormwet aan. Die wet voorziet in een regeling waardoor de loonkosten niet ontsporen in vergelijking met de lonen in het buitenland, via een algemene maximale loonopslag in de private bedrijven.

Volgens de ACV-voorzitter heeft de vorige regering de wet gewijzigd in het voordeel van de werkgevers. "Daardoor telt men ondertussen 12 miljard loonsubsidies en bijdrageverminderingen niet mee in de vergelijking met de buurlanden. Men meet met een thermometer die liegt."

De bonden pikken het ook niet dat de loonnorm een dwingend maximum is geworden. Ze pleiten voor een indicatieve norm, waardoor werkgevers in goed presterende sectoren hun personeel meer kunnen geven. 

Voor dit en volgend jaar vonden de werkgevers en vakbonden geen overeenstemming. De regering moest uiteindelijk de knoop doorhakken en legde de norm op 0,4 procent opslag bovenop de indexering vast, evenwel met ruimte voor een coronapremie van 500 euro.

Wat is Rerum Novarum?

130 jaar geleden verscheen de encycliek Rerum Novarum (1891), de "Magna Carta" van de christelijke arbeidersbeweging. Rerum Novarum is echter meer dan een symbool uit het verleden. De tekst heeft een traditie op gang gebracht die tot op vandaag een inspiratiebron is voor miljoenen sociaal geëngageerde mensen overal ter wereld.

Beweging.net eist digitaks en minimumbelasting voor bedrijven

"Spitstechnologie van belastingsontwijking voor bedrijven lijkt wel een duurbetaalde topsport", zegt Peter Wouters van Beweging.net tijdens zijn toespraak voor Rerum Novarum.

"Het roept een enorm gevoel van oneerlijkheid op als je dat legt naast de jacht die overheidsdiensten proberen te maken op mensen in sociale woningen."

Wouters ziet een "race naar de bodem tussen landen in Europa". Zeker voor een land als België met een fors sociaal model betekent dat een verlies, vindt hij. "Wij moeten meewerken aan een Europese oplossing voor een eerlijke fiscaliteit in alle landen. Het is niet houdbaar dat landen als Nederland en Ierland de race naar de bodem blijven beschermen."

Beweging.net viseert ook de buitenlandse onlinebedrijven die geld verdienen met de aankopen van Belgen. "Je valt gewoon achterover als je hoort dat Amazon 0 euro belasting betaalt op 44 miljard inkomsten in Europa. Het is een schande. De digitaks moet er komen", zegt hij.

CD&V wil dat Vlamingen gemiddeld langer leven door een gezonde levensstijl

Vlaanderen moet een "Blue Zone" worden, een gebied waar de mensen gemiddeld langer leven door een gezonde levensstijl. Dat zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens naar aanleiding van Rerum Novarum. "We moeten van Vlaanderen een "Blue Zone" maken: een duurzame omgeving en een manier van leven waardoor iedereen in goede gezondheid oud kan worden. We moeten koplopers worden in gezond leven", aldus Coens.

Als het gaat om een gezonde levensstijl, knipperen er al langer een aantal lichten. Niet alle cijfers over beweging, gezond eten, stress en mentale gezondheid zijn rooskleurig. Integendeel, in 2017 kregen bijna 1,2 miljoen Belgen antidepressiva voorgeschreven. 

"Daarmee behoren we in Europa tot de koplopers voor wat betreft het gebruik van geneesmiddelen. De medische overconsumptie is een groot probleem in ons land. Mensen moeten de kans krijgen om te leven, niet gewoon te overleven", zegt CD&V-voorzitter Coens. 

Vlaanderen moet volgens Coens de ambitie hebben om een "Blue Zone" of Blauwe Zone aan de Noordzee te worden, een gebied waar mensen door een gezonde levensstijl een gemiddeld hogere levensverwachting hebben. Wereldwijd zijn er momenteel vijf "Blauwe Zones", waaronder het Italiaanse eiland Sardinië en het Griekse eiland Ikaria. "Hoe doen ze dit? Door meer beweging, zingeving, gezond en evenwichtig eten, dagelijkse pauzes uit stress, aandacht voor geliefden en leven in een bruisende sociale omgeving", aldus Coens. 

Meest gelezen