BEKIJK - Geweld tussen Israël en Palestijnse gebieden laait op: hoe komt dat? En zal het tot een totale oorlog leiden? 

Al dagenlang laait het geweld tussen Israël en de Palestijnse gebieden op, de beschietingen en bombardementen tussen Gaza en Israël gaan onverminderd door. Het dodental loopt snel op en in verschillende Israëlische steden is het erg onrustig. Zullen deze escalaties leiden tot een totale oorlog? VRT NWS journalist Rudi Vranckx legt uit in onderstaande vijf vragen:  Klik hieronder op de vragen om direct naar de video te gaan.

Videospeler inladen...

De concrete aanleiding voor het geweld van de laatste dagen is de dreigende uithuiszetting van een tiental Palestijnse families in de wijk Sheikh Jarrah, in Oost-Jeruzalem, om zo plaats te maken voor Israëlische kolonisten. Als reactie hierop kwamen duizenden Palestijnen op straat, maar die protesten werden hardhandig de kop ingedrukt door de Israëlische politie

Videospeler inladen...

Jeruzalem blijft een heet hangijzer in het Midden-Oosten. De stad is zowel voor de joden, als voor de moslims en christenen een heilige plek. Elke steen die er wordt verplaatst, kan het vuur aan de lont steken. 

Videospeler inladen...

Het is niet de eerste keer dat het geweld er zwaar escaleert. Ook in 2014 werd de Gazastrook gebombardeerd door het Israëlische leger en reikten raketten van de islamistische beweging Hamas tot ver in Israël. Er kwamen toen meer dan tweeduizend Palestijnen en zeventig Israëli's om het leven. Toch lijken enkele factoren erop te duiden dat deze escalatie nog heviger zal zijn.

Videospeler inladen...

Het conflict tussen Joden en Palestijnen is één van de langstlopende ter wereld. De kern van het conflict is de strijd om de soevereiniteit van het land. Doorheen de tijd zijn er verschillende vredesakkoorden ondernomen, maar zonder resultaat.

Videospeler inladen...

De afgelopen dagen werden er al tientallen onschuldige burgers gedood en raakten nog eens honderden anderen gewond. Het geweld lijkt bovendien ook niet snel te stoppen: de politieke leiders in beide kampen spreken oorlogstaal en de oproepen van de internationale gemeenschap om tot een diplomatieke oplossing te komen, lijken in  dovemansoren te vallen. Wat kan dan wel een oplossing zijn om deze “eeuwige oorlog” voorgoed te stoppen? 

Meest gelezen