Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Onderzoek naar betrokkenheid van  Oostenrijkse bondskanselier Kurz in "Ibiza-corruptieschandaal"

In Oostenrijk is een onderzoek geopend naar de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz voor zijn mogelijk valse getuigenis over de "Ibizagate". Het schandaal rond de toenmalige vicekanselier Heinz-Christian Strache bracht twee jaar geleden de Oostenrijkse regering ten val. Kurz zou volgens de oppositie gelogen hebben over de aanstelling van een vertrouweling in een overheidsbedrijf.

Op videobeelden uit 2017 is de beschonken ex-vicekanselier Heinz-Christian Strache te zien. De politicus was op dat moment voorzitter van de radicaalrechtse partij FPÖ, de partij waarmee kanselier Sebastian Kurz samen met zijn christendemocratische partij ÖVP een conservatieve regering vormde.

Een blonde actrice doet zich voor als de nicht van een Russische miljardair. Strache is bij haar te gast in haar vakantiewoning in Ibiza. De politicus biedt de zakenvrouw enthousiast overheidscontracten aan in ruil voor donaties aan de FPÖ-campagne. Strache hoopt met haar steun de verkiezingen van dat najaar te winnen. "Jij koopt voor ons de Kronen Zeitung (krant), wij zetten daar wat van onze mannetjes en in ruil krijg jij openbare opdrachten in Oostenrijk", aldus de beloftes van een dronken Strache.

De video kwam twee jaar later, in 2019, uit en zette het politieke landschap in Oostenrijk op stelten. Strache verdedigde zich door zijn acties neer te zetten als "dronkemanspraat" en "machogedrag om de vrouw te imponeren", maar nam alsnog ontslag als vicekanselier én voorzitter van het rechtse FPÖ. 'Ibiza-gate' bracht ook de veelgeprezen kanselier Kurz (ÖVP) in verlegenheid en leidde uiteindelijk tot de val van de regering in mei 2019. Tot aan de nieuwe verkiezingen in september kwam er een korte interim-regering onder leiding van Brigitte Bierlein, de eerste vrouw aan het hoofd van de Oostenrijkse regering. Kurz won hierna opnieuw de verkiezingen en begon in januari 2020 aan zijn tweede termijn als bondskanselier.

Bekijk hieronder de reportage over het schandaal. De tekst loopt door onder de video:

Videospeler inladen...

Kurz toch betrokken bij de Ibizagate?

Nu wordt de kanselier ervan beschuldigd niet de waarheid te hebben verteld in de parlementaire hoorzittingen rond het Ibizaschandaal. Het Openbaar Ministerie voor Economie en Corruptie opent een onderzoek, op vraag van de sociaal-democratische en liberale oppositiepartijen, naar Kurz en zijn kabinetschef. 

De oppositie verwijt Kurz en zijn kabinetschef gelogen te hebben voor de parlementaire commissie over mogelijke politieke inmenging in de benoeming van Thomas Schmid, een vertrouweling van Kurz, aan het hoofd van staatsbedrijf OeBAG.

"Ik wist dat er een wettelijke verplichting was om de waarheid te spreken in de commissie en heb daarom de vragen zo correct mogelijk proberen te beantwoorden", aldus de reactie van kanselier. De 34-jarige politicus verzekerde op een persconferente dat hij geen intentie heeft om een stap opzij te zetten.

Meest gelezen