Videospeler inladen...

Assisenproces rond gruwelijke moord op Sofie Muylle: hoofdverdachte blijft moord ontkennen

Op het assisenproces rond de moord op Sofie Muylle, wordt vandaag de hoofdverdachte verhoord. Het lichaam van de vrouw van 27 werd meer dan vier jaar geleden gevonden op het strand van Knokke, onder een terras aan de zeedijk. De vrouw werd verkracht en met geweld om het leven gebracht, maar de precieze omstandigheden zijn nog altijd onduidelijk. 

Na meer dan vier jaar onderzoek is in Brugge het assisenproces rond de moord op Sofie Muylle van start gegaan. Dat het nagelbijten wordt, is zeker. Want twaalf leden van de assisenjury, acht vrouwen en vier mannen, zullen zich de komende dagen samen met het hof moeten buigen over de schuld of onschuld van Alexandru Caliniuc, de moordverdachte die zijn onschuld nog steeds staande houdt.

De jonge vrouw van amper 27 werd op 22 januari 2017 dood teruggevonden onder een houten terras op het strand van Knokke-Heist. Verkracht, gefolterd en gewelddadig om het leven gebracht, zo blijkt uit de autopsie. Maar zowel de speurders en experten, als de familie van Sofie Muylle zitten nog met veel vragen. 

Deze namiddag werd de hoofdverdachte verhoord. Hij gaf toe dat hij Sofie Muylle verkracht heeft, maar bleef volhouden dat hij haar niet vermoord heeft. Hij vertelde dat hij de vrouw op het strand vond met haar gezicht in het zand, dat hij haar een half uur lang versleept heeft naar een staketsel om haar daar te verkrachten. 

Bekijk hier in 1 minuut hoe de zaak-Sofie Muylle in elkaar zat:

Videospeler inladen...

Wat gebeurt er 22 januari 2017 tussen 04.49u en 12.19u?

Even terug naar die bewuste zondagnacht, 22 januari 2017. Sofie Muylle en haar vriend Wouter besluiten om uit te gaan in de badstad Knokke. Sofie is recent ingetrokken bij haar nieuwe vriend in Brugge en de twee laten zich 's nachts met een taxi richting de kust rijden om het feest dat ze in Brugge begonnen waren, verder te zetten. De taxichauffeur die hen vervoert voelt hoe uitgelaten het koppel is en merkt ook dat ze duidelijk al wat alcohol gedronken hebben.

Eens aangekomen in Knokke, exact om 04.47 uur, gaan de twee vrijwel meteen een bar binnen, waar ze een cocktail bestellen. Maar niet lang daarna beslist Sofie om diezelfde bar opnieuw te verlaten en even naar buiten te gaan. Dat is het laatste moment waarop haar vriend Sofie nog in levende lijve ziet. 

Want een halfuur later is Sofie nog steeds niet terug. Wouter beslist om haar buiten te gaan zoeken. Hij belt haar verschillende keren op haar gsm, maar krijgt geen antwoord. 's Ochtends pas beslist Wouter om aangifte te doen bij de politie waar hij zegt “dat hij zijn vriendin is kwijt geraakt”. Sofie Muylle is officieel spoorloos. 

Verkracht, verstikt en vermoord; maar hoe?

Het is pas enkele uren later, vlak na de middag om 12.19 uur, dat een wandelaar de noodcentrale 112 opbelt om te melden dat hij het levenloze lichaam van een jonge vrouw teruggevonden heeft onder een houten staketsel op het strand van Knokke. De hulpdiensten komen massaal ter plaatse en stellen al snel vast dat het om de vermiste Sofie Muylle gaat die op de stenen zeedijk ligt. Ze vertoont geen enkel teken van leven meer, reanimatie heeft geen zin.

Op het lichaam van Sofie zijn onder meer bloeduitstortingen, huidletsels en schaafwonden te zien. Haar rug en kleren zitten onder het zand. De autopsie twee dagen later wijst uit dat de vrouw wellicht overleden is door verstikking én onderkoeling door de vrieskou. Sofie droeg die nacht uitgaanskledij die niet aangepast was aan de koude weersomstandigheden van toen. Het was immers een ijskoude nacht. 

De bloes van Sofie is opgetrokken, haar nylonkousen gescheurd, haar slip opzij geschoven

Maar uit de autopsie blijkt ook dat het slachtoffer verkracht is. Haar bloes is opgetrokken, haar nylonkousen gescheurd en haar slip opzij geschoven. En wat nog meer is: speurders vinden verschillende spermavlekken terug op de kledij van Sofie, allemaal toe te schrijven aan één man. Alleen is niet duidelijk: om welke man gaat het? 

Bekijk in dit filmpje hieronder wat er de voorbije vier jaar in het onderzoek naar Sofie Muylle allemaal ontdekt is:

Videospeler inladen...

Wat is de exacte rol van "de man met de blauwe jas"?

De politiediensten analyseren in de dagen en weken die daarop volgen alle camerabeelden van de bewuste nacht en zien daarop meermaals een man in een opvallend felblauwe jas terugkeren. Hij hangt rond in de buurt van de feiten, op verschillende tijdstippen gedurende de hele ochtend, te beginnen vanaf acht uur: aan het schuifelen in het zand, of zogezegd bellend op zijn gsm. Uit de getuigenverhoren blijkt ook dat ondere andere enkele joggers en speurders de man 's ochtends in de buurt van het staketsel op het strand hebben opgemerkt. Ze getuigen dat hij vreemd gedrag vertoont. 

De politiediensten zetten massaal in op de piste en pas vijf maanden na de feiten wordt uiteindelijk een verdachte opgepakt. Het gaat om Alexandru Caliniuc, een toen 23-jarige Roemeen (nu 27) die op dat moment opnieuw in Roemenië verblijft. Het gaat effectief om de man met de blauwe jas. 

In de weken na de moord werd de man al vier keer gecontroleerd door interventieploegen van de politiediensten. De eerste twee keren omdat hij opgemerkt was met een felblauwe jas aan, wat de aandacht van de speurders trok, de laatste twee keren omdat de politie opgeroepen werd. Eerst voor het lastigvallen van meisjes aan een schaatspiste, daarna omdat hij zich zou hebben voorgedaan als taxichauffeur aan de ingang van een café in Knokke. De politie liet hem iedere keer gaan.  

Tijdens de feiten verbleef Alexandru Caliniuc, samen met onder andere zijn broer, in een woning in Knokke. Hij verklaart hier aan de slag te zijn geweest als schilder met enkele andere Roemenen, maar reed enkele weken na de feiten met de auto terug naar zijn thuisland. Op vraag van het Belgische gerecht wordt hij midden juli onmiddellijk overgeleverd aan ons land en opgesloten in de gevangenis van Brugge. 

Legt de verdachte halve of volledige bekentenissen af?

Nadat de man opgepakt is, kan zijn DNA vergeleken worden met de spermasporen die gevonden zijn op het lichaam en de kledij van Sofie Muylle. Daaruit blijkt dat het wel degelijk gaat om het sperma van Alexandru Caliniuc. Tijdens de verhoren geeft hij dan ook al snel toe dat hij Sofie Muylle verkracht heeft. 

Maar hij geeft op geen enkel moment toe dat hij de vrouw ook effectief vermoord heeft. Ook op de vraag of hij de vrouw verstikt heeft, ontkent hij iets in die zin te hebben gedaan en beweert hij haar gezicht niet te hebben aangeraakt. Volgens hem trof hij de vrouw bewusteloos aan, vlakbij de golfbreker, en sleepte hij ze daarna naar het houten staketsel om seks te hebben met haar.

Op zijn smartphone vindt de politie wel selfies en filmpjes terug, gemaakt rond acht uur 's ochtends de dag van de feiten, waarop te zien is hoe Sofie onder het houten staketsel ligt. Sofie beweegt met haar hoofd, het is dus duidelijk dat ze op dat moment nog leeft. “Op haar mond staat schuim, haar ademhaling is hoorbaar en zwaar,” beschrijft het het parket. “Haar ogen zijn licht geopend. Haar rechterbeen maakt een strekbeweging.” Caliniuc beweegt intussen rond haar en vertelt in het Roemeens: “Ik heb haar gisteren zo gevonden. Kijk eens hoe ze eruitziet. Het is verschrikkelijk (…). Ze is overal geslagen en geschaafd. Ze gaat dood. Bij de zee, bij de zee heb ik haar gevonden.” 

Op de smartphone van de verdachte vinden de speurders beelden terug waarop te zien is hoe Sofie nog in leven is

In een ander filmpje is volgens het parket te zien hoe hij haar rechterpols vastneemt en versleept, terwijl Sofie overduidelijk kreunt. Hij zoomt in op haar gezicht en vertelt “ik heb haar hier gelegd, ik kan niets anders doen. (…) Ze kan niet geholpen worden, ik breng haar naar binnen…”. Twee uur later neemt Alexandru opnieuw een foto van Sofie. Ze ziet er op dat moment opvallend bleker uit. Opnieuw twee uur later neemt hij drie foto’s van de tussenkomende hulpdiensten. 

Naast de video’s van Sofie Muylle, vindt het gerecht ook andere zelfgemaakte video’s en foto’s terug op zijn smartphone, die wijzen op een “afwijkende, seksueel getinte interesse”, zo klinkt het bij het parket. Zo heeft hij meermaals onbekende vrouwen heimelijk gefilmd terwijl ze zich omkleedden in kleedruimtes, en heeft hij heimelijk een vrijend koppeltje gefilmd. Of nog: een video van een onbekende vrouw die hij stiekem filmt aan een ijspiste, waar hij inzoomt op haar achterwerk. De speurders vinden zelfs een foto terug van een gebruikt maandverband in het zand. 

Wordt Alexandru Caliniuc schuldig bevonden en welke straf riskeert hij?

Tijdens de verschillende verhoren die Alexandru aflegt, wijzigt zijn versie van de feiten meermaals volgens het parket. In een eerste versie beweert hij dat Sofie dood was toen hij ze aantrof aan de waterlijn – en hij seks had met “een dode”. Hij beweert ook dat het zijn allereerste seksuele ervaring ooit is geweest. Vier dagen later komt er een tweede versie, waarin hij beweert dat ze in leven was, maar gestorven is door de kou. “Ze heeft niks gezegd, ze heeft niet gezegd laat mij met rust of zo.” Hij zegt haar niet te hebben gered “omdat ik nooit seks heb gehad, daarom”. 

Ondanks het feit dat Alexandru Caliniuc beweert niets te maken te hebben met de moord op Sofie Muylle, moet hij zich verantwoorden voor moord en verkrachting met foltering voor het hof van assisen in Brugge. Een twaalfkoppige jury zal daar samen met het hof moeten oordelen over zijn schuld of onschuld. 

De jonge man riskeert een levenslange celstraf, mocht hij verantwoordelijk gehouden worden voor de moord op Sofie Muylle. Maar zelfs als hij enkel wordt veroordeeld voor verkrachting en foltering, en dus niet voor moord, dan nog riskeert hij tot 30 jaar cel. 

De advocaten van de familie Muylle waren vanmorgen nochtans duidelijk. "Over de moord bestaat wat ons betreft geen enkele discussie. Sofie is gruwelijk toegetakeld, vreselijk verkracht, weggesleurd en weggesleept. Het is alsof Marc Dutroux zou zeggen: "ik heb de deur van de kelder dicht gedaan, maar ik heb hen niet vermoord". Dat hij hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid neemt, is vreselijk om dragen voor de familie."

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de toelichting van Fatma Taspinar in “Het journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen