Videospeler inladen...

Minister Somers over vaccinmisbruiken in Sint-Truiden: "Dit gaat mijn begripsvermogen te buiten"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) vreest dat alle lokale besturen in een slecht daglicht worden geplaatst door de mogelijke misbruiken met vaccins in Sint-Truiden. "Zoiets straalt af op een hele groep en dat is spijtig natuurlijk", zegt hij in "De afspraak" op Canvas. "De meeste lokale besturen hebben zich gesmeten voor de vaccinatie."

Waarover gaat het?
Veerle Heeren, de burgemeester van Sint-Truiden, heeft maandag tijdelijk een stap opzij gezet omdat ze zelf vervroegd is gevaccineerd. Ze gaf ook verschillende namen van mensen uit haar omgeving door aan het vaccinatiecentrum.

Het onderzoek tegen Heeren loopt nog, dus daar kan Somers niets over zeggen. "Audit Vlaanderen gaat nu na wat er precies gebeurd is", legt hij uit. Op basis van dat onderzoek kan Somers eventueel een tuchtprocedure starten die kan leiden tot haar schorsing of ontslag.

Somers vreest dat de zaak in Sint-Truiden ook andere lokale besturen onterecht in een slecht daglicht plaatst. "Het overgrote deel van de burgemeesters heeft zich ongelofelijk gesmeten voor deze zaak en heeft dag en nacht gewerkt", zegt hij resoluut.

"Ook zij worden soms geconfronteerd met vragen vanuit hun omgeving om dit of dat te doen, maar het overgrote deel van de burgemeester is daar heel consequent in geweest." De minister kan zich naar eigen zeggen niet voorstellen dat hij in haar geval hetzelfde zou hebben gedaan. "Het gaat mijn begripsvermogen te boven", zegt hij daarover.

Hij benadrukt dat de zaak-Heeren een alleenstaand geval is en er volgens de verschillende gouverneurs geen enkele andere formele klacht loopt tegen een lokaal bestuur. "De meeste lokale besturen hebben het in zeer moeilijke omstandigheden goed aangepakt."

Bekijk hier het gesprek in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen