Tweedehandskledij wint aan populariteit, vooral bij jongeren: "En het zal nog groeien"

Tweedehandskledij wordt steeds populairder. Vinted, een van de bekendste online platformen voor zulke kledij, heeft vandaag nog eens 250 miljoen euro binnengehaald van investeerders. "Vooral jongeren springen op de kar." Experte Annick Schramme legt uit. 

Als je houdt van tweedehandskledij, dan ben je misschien ook al eens een kijkje gaan nemen op Vinted. Op die "online marktplaats" kunnen kopers en verkopers elkaar vinden. Met de 250 miljoen extra van vandaag wordt de waarde van Vinted momenteel geschat op zo'n 3,5 miljard euro. 

"De populariteit van tweedehandskleding is al langer aan het groeien", zegt Annick Schramme, docent Fashionmanagement aan de Universiteit van Antwerpen, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "En er is nog groeipotentieel. De voorspelling is dat de tweedehandsmarkt in 2028 anderhalve keer zo groot zal zijn als de fast fashion (kledij waarvan de productiekosten laag liggen, waardoor er veel winst kan worden gemaakt, red.)."

Beluister hier het gesprek met Annick Schramme in "De wereld vandaag" op Radio 1. De tekst gaat daaronder voort. 

Vooral bij jongeren wint de tweedehandstrend aan populariteit, zegt Schramme. Dat blijkt ook uit de getuigenis van "Like Me"-actrice en zangeres Pommelien Thijs. Zij vertelde begin dit jaar op Radio 2 dat ze bijna al haar kleren tweedehands koopt. 

Bekijk hier een fragment uit "De plek" van Radio 2 met Pommelien Thijs in de kringloopwinkel. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Voor jongeren is het dan ook heel laagdrempelig, zegt Schramme. "Als je iets aankoopt wat je niet bevalt, kan je het zo weer verkopen. Anderzijds aarzelen sommigen toch. Je kan het niet aanraken, je weet niet wat de kwaliteit is, je weet niet hoe het ruikt. Die zaken spelen toch voor sommigen."

"Hoe dan ook speelt tweedehandskledij in op de duurzaamheidstrend. Mensen kunnen kledij verkopen die ze zelf al hebben gedragen. Al is er ook een keerzijde. Kledij naar anderen sturen, is een nieuwe last op de mobiliteit en dus ook op het milieu. Het is een verhaal met vele kanten."

Schramme denkt dat grote winkelketens ook zullen inspelen op deze trend. "Enkelen doen dat al. Zij nemen kledij terug van klanten. Dat kan een grote verandering teweeg brengen."

Meest gelezen