Rob Engelaar

Wachttijd tussen eerste en tweede prik AstraZeneca wordt ingekort naar 8 in plaats van 12 weken

Wie gevaccineerd wordt met het coronavaccin van AstraZeneca zal vanaf nu nog maar 8 weken moeten wachten op zijn tweede dosis in plaats van 12 weken. Dat is zojuist beslist door de verschillende ministers van Volksgezondheid van ons land. Door de kortere wachttijd zouden alle volwassenen al tegen midden augustus volledig gevaccineerd kunnen zijn. Voor wie al een eerste prik of uitnodiging heeft gehad, verandert er niets.

Het Brussels gewest had vorige week al beslist om de tussentijd tussen de eerste en tweede dosis van het vaccin van AstraZeneca terug te brengen naar 8 weken. Vandaag hebben de ministers van Volksgezondheid beslist om die kortere wachttijd door te trekken voor het hele land. 

Vlaanderen blijft vasthouden aan de ambitie om tegen 11 juli alle volwassen Vlamingen een eerste keer te vaccineren. Door de kortere tijdspanne tussen de twee dosissen AstraZeneca zullen sneller meer Vlamingen volledig beschermd zijn. "De meeste mensen zullen al tegen midden augustus een tweede prik hebben gekregen, twee weken sneller dan voorzien", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

"De motivatie om zich te laten vaccineren is ontzettend groot in Vlaanderen. Nu we het perspectief kunnen geven dat ook de tweede prik al tegen half augustus kan worden gegeven, ben ik ervan overtuigd dat we nog meer mensen zullen motiveren", zegt minister Beke.

Bekijk de journaalreportage over het verkorte interval tussen eerste en tweede prik AstraZeneca: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Vanaf 24 mei tot midden juni staan de eerste prikken met AstraZeneca gepland voor vooral mensen zonder aandoeningen ouder dan 41 jaar. "Mochten deze mensen 12 weken moeten wachten op hun tweede vaccinatie, dan zouden ze pas eind augustus aan de beurt komen. Door het interval naar 8 weken terug te brengen, moeten ook deze mensen tegen uiterlijk midden augustus hun tweede prik kunnen krijgen."

Enkel voor wie nog geen prik of uitnodiging heeft gekregen

Het kortere interval van 8 weken zal enkel van toepassing zijn voor iedereen die vanaf morgen een uitnodiging in de bus krijgt om zich te laten vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Wie eerder al een uitnodiging of eerste dosis heeft ontvangen, zal wel nog altijd 12 weken moeten wachten op de tweede prik.

Als we ook geplande tweede dosissen moeten vervroegen, halen we de datum van 11 juli niet om iedereen een eerste keer te prikken

Het Agentschap Zorg en Gezondheid roept mensen die al een datum hebben gekregen voor hun tweede prik op om niet massaal het vaccinatiecentrum te contacteren met de vraag om die datum te vervroegen. "We kunnen op die vraag niet ingaan", zegt woordvoerder Joris Moonens. 

"Dat zou immers de vaccinatiecampagne weer vertragen, doordat er dan de eerstvolgende weken minder dosissen beschikbaar zouden zijn voor eerste dosissen. Ook voor de organisatie van de vaccinatiecentra is dit niet mogelijk. De vaccinvoorraden die elk vaccinatiecentrum krijgt, zijn hier niet op voorzien en nog belangrijker, de vaccinatiecentra moeten de komende weken alle capaciteit inzetten om iedereen voor 11 juli een eerste keer te kunnen vaccineren."

Beschermt het vaccin nog voldoende met een korter interval?

De taskforce vaccinatie laat weten dat het inkorten van de tijdspanne geen impact heeft op de bescherming tegen ernstige ziekte en hospitalisatie na besmetting. Volgens het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) moet de tweede dosis van het AstraZeneca gegeven worden tussen de 4 en 12 weken.

"Volgens recente studies geeft een tweede dosis na 12 weken een iets hogere beschermingsgraad tegen milde COVID-19, maar is het verschil met de bescherming bij een tweede dosis na 8 weken zeer klein", klinkt het. "De eerste prik geeft na 3 weken al een zeer grote bescherming tegen ernstige COVID-19 en hospitalisatie. De 2e prik na 8 of 12 weken zorgt voor eenzelfde duurzame bescherming op langere termijn."

De tijd tussen de twee prikken van het AstraZeneca-vaccin blijft hoe dan ook relatief lang. Bij het vaccin van Pfizer geldt een interval van 5 weken, bij dat van Moderna vier weken. Het Janssen-vaccin bestaat uit 1 dosis.

Bekijk hier vaccinoloog Pierre Van Damme (UA) over de tweede prik van het AstraZeneca-vaccin:

Videospeler inladen...

Meest gelezen