FB Actiecomité Siesegemkouter

Vergunning voor nieuw bedrijventerrein Siesegemkouter in Aalst vernietigd

Een rechter heeft de vergunning vernietigd voor een groot bedrijventerrein aan de Siesegemkouter in Aalst. Het gaat om een dossier dat al 20 jaar aansleept. De stad wil er medische bedrijven en zorgdiensten vestigen, maar kampt al jaren met tegenkanting. Het actiecomité dat tegen de komst van het bedrijventerrein is, reageert tevreden, maar hoopt ook op een onderzoek.

De vzw Red de Erpe- en Siesegemkouter, of in de volksmond "het Siesegemcomité", strijdt al jaren voor het behoud van de Siesegemkouter. Die kouter in Aalst is een natuurgebied waarvan de stad een bedrijventerrein wil maken. In het masterplan was sprake van een nieuw crematorium en ook bedrijven in de medische en zorgsector zouden er een plaats vinden. De hele zone zou aangelegd worden met groene zones, rijwegen en fietspaden, groenbuffers, parkeergelegenheid enzo meer. Maar het Siesegemcomité is daar tegen, en heeft nu de rechter kunnen overtuigen.

De rechter geeft hier een krachtig signaal mee naar de overheid toe: stop met uw eigen wetten te creëren
Luc De Vriendt van het Siesegemcomité

20 jaar strijd

Na jarenlange strijd van de leden van het Siesegemcomité, dat al 20 jaar het dossier verdedigt, krijgt het comité gelijk van de rechter. Die vernietigde de vergunning. Luc De Vriendt van het comité is tevreden: "De rechter geeft hier een signaal mee naar de overheid toe. Hij zegt in feite: stop met uw eigen wetten te creëeren. We hopen dat hiermee de poort is opengezet om een onderzoek te doen naar de effecten van zo'n bedrijventerrein op het milieu."

Lees verder na de foto.

FB Actiecomité Siesegemkouter

De Vriendt motiveert verder: "Het gaat om een prachtig ongeschonden natuurgebied, dat tussen Aalst, Erpe-Mere, Nieuwerkerken en daarbuiten ligt. Wij verdedigen al 20 jaar dat het zo moet blijven, zonder de verkeerschaos die de eventuele bedrijven zouden veroorzaken. Er worden alternatieven gezocht om te proberen een groot stuk van de kouter te behouden."

Bezint, eer ge begint, want dit is een prachtvoorbeeld van hoe het niét moet
Luc De Vriendt van het Siesegemcomité

Alternatief plan-MER

Die alternatieven, of het alternatieve plan, is het zogenaamde plan-MER. Het gaat om een onderzoek dat de stad Aalst en de ontwikkelaars moeten voeren naar wat het effect van de bedrijven en het verkeer errond op het milieu kan zijn. "Alle milieu-effecten moeten met dat plan onderzocht worden. En er moet gekeken worden of er geen mildere alternatieven zijn vooraleer men zo'n prachtige groene long wil aansnijden. Bezint, eer ge begint, want dit is een prachtvoorbeeld van hoe het niét moet."

kasto80

Meest gelezen