Liz Cheney na de stemming van de Republikeinse partij
AFP or licensors

Vooraanstaand Republikeinse politica Liz Cheney weggestemd na kritiek op Amerikaanse ex-president Trump

In Washington DC is Liz Cheney, de nummer drie van de Republikeinse Partij in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, tijdens een stemming opzijgeschoven door haar partijgenoten. Cheney staat erom bekend herhaaldelijk kritiek te geven op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Met de stemming kiest de Republikeinse partij voor een pro-Trump-koers. 

Liz Cheney was de nummer drie binnen de Republikeinse partij in het Huis van Afgevaardigden en wordt nu aan de kant gezet. Ze was een van de weinige Republikeinen die voor de impeachment van Donald Trump stemde en uitte sterke kritiek op diens beweringen over vervalste verkiezingen eind vorig jaar. Onlangs verscheen in de krant "The Washington Post" nog een opiniestuk van haar waarin ze haar partijgenoten opriep te breken met Trump. 

Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Trump nooit meer in de buurt van het Witte Huis komt

Liz Cheney

Cheney reageerde na de stemming dat ze zich zal blijven inzetten voor de partij en zich zal blijven uitspreken tegen Trump: "We hebben gezien welk gevaar zijn taalgebruik met zich meebrengt. We hebben gezien hoe laks hij omspringt met onze grondwet. Ik denk dat het zeer belangrijk is dat we ervoor zorgen dat we iemand verkiezen die loyaal is aan de grondwet".  

Maar binnen de Republikeinse partij is de meerderheid van mening dat Trumps steun nodig is voor de toekomst van de partij. De fractieleider van de Republikeinse partij in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verklaarde eerder al in een brief dat eenheid noodzakelijk is om de Democraten te verslaan en dat Cheney door haar kritiek op Trump verdeeldheid zaait. 

"Als we willen voorkomen dat de radicale Democratische agenda ons land verwoest, dan moeten we intern conflicten oplossen, zodat het ons niet afleidt van onze inspanningen als een team", schreef McCarthy. 

Vervanging staat klaar

De Republikeinen hebben ook al vervanging klaarstaan voor Cheney. Elise Stefanik wordt nu naar voren geschoven als de nieuwe nummer 3 binnen de partij. Hoewel zij minder populair is dan Cheney bij de kiezers, is ze een uitgesproken voorstander van Donald Trump. Ze wordt door Trump zelfs de "rijzende ster" binnen de Republikeinse partij genoemd.

Elise Stefanik tijdens het eerste afzettingsproces van Donald Trump begin 2020.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ze stond ook achter Trump tijdens de twee afzettingsprocedures die tegen hem liepen in 2019 en begin dit jaar. Stefanik steunde ook een controversieel wetsvoorstel in de staat Texas dat president Joe Bidens overwinning in andere staten moest betwisten tijdens de verkiezingen in november 2020. 

Ook Trump reageert

Trump reageerde in een statement al op de situatie: "Liz Cheney is een verbitterd, afschuwelijk mens. Ik zag haar gisteren en besefte hoe slecht ze is voor de Republikeinse Partij. Ze heeft geen persoonlijkheid of iets goeds dat met politiek of ons land te maken heeft."

De stemming en het vertrek van Liz Cheney uit de top van de Republikeinse partij zijn een voorbode voor de weg die de partij de komende vier jaar onder Biden wil inslaan. Het toont hoe groot de invloed van Donald Trump op de partij nog steeds is. 

Meest gelezen