Wat met Sinksenfoor? Kermis weer mogelijk vanaf 9 juni, maar geen plaats op Spoor Oost: "Kan alleen nog in de winter"

Als de Sinksenfoor nog doorgaat dit jaar, dan zal het in de winter zijn. Dat zegt Guillaume Borremans van de Antwerpse afdeling van de Belgische Foorkramers op Radio 2 Antwerpen. Kermissen zijn weer toegelaten vanaf 9 juni, maar op Spoor Oost, het terrein waar de foor sinds enkele jaren staat, is momenteel geen plaats. Daar zijn nu het test- en vaccinatiedorp ingericht. Zelfstandigenorganisatie NSZ roept de stad op om een andere plaats te zoeken, maar dat is onmogelijk zeggen ook de foorkramers zelf: "Ik heb heel Antwerpen  en de haven afgereden en er is geen plaats meer voor een foor van zo'n capaciteit," zegt Borremans op Radio 2 Antwerpen.

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land heeft beslist dat kermissen weer mogen georganiseerd worden vanaf 9 juni. Dat had goed nieuws kunnen zijn voor de foorkramers van de Sinksenfoor. Die start traditioneel tijdens het weekend van Pinksteren, dit jaar op 23 mei, en duurt zes weken. Dat betekent dat er toch nog een maand zou inzitten. Alleen staan op het foorterrein, Spoor Oost, nu het Antwerpse test- en vaccinatiedorp. 

"We zijn nu aan het bekijken of we een Sinksenfoor in de winter kunnen doen", zegt Guillaume Borremans, woordvoerder Belgische foorkramers, afdeling Antwerpen in "Start Je Dag". "Want nu zitten we vast." 

Ook de stad gaat mee in dat verhaal: "We bekijken nu wat de mogelijkheden nog zijn, ook wat de kalender betreft. Want als in de zomer grote evenementen weer mogen, dan zitten zij meteen weer op hun kermisschema," zegt Schepen voor Markten en Foren Peter Wouters (N-VA). 

Ik heb heel Antwerpen afgereden, ik heb in de haven gereden, ik ben gaan zien waar het nieuw stadion gaat komen. Daar zijn miljoenen kosten aan. Dat gaat niet.

Guillaume Borremans, woordvoerder Belgische Foorkramers afdeling Antwerpen

Zelfstandigenorganisatie NSZ roept de stad op om een andere plaats te zoeken voor de Sinksenfoor. "Geen plaats hebben in Antwerpen voor de Sinksenfoor is geen excuus", zegt Antwerps directeur Nico Volckeryck.

Toch zien ook de foorkramers zelf geen uitwijkmogelijkheden: "Ik heb heel Antwerpen afgereden, ik heb in de haven gereden, ik ben gaan zien waar het nieuw stadion gaat komen. Dat is een slijkboel. Daar zijn miljoenen kosten aan. Dat gaat niet. Dat is ook begrijpelijk. Voor de rest is er in Antwerpen geen plaats meer voor een foor van zo'n grootte." Zo moeten op een terrein onder meer elektriciteit en water voorzien worden en moet het de soms bijzonder zware foorkramen ook kunnen dragen.

90 procent

Daarom hebben de foorkramers zelf hun zinnen al gezet op een wintereditie. Daar waren ook vorig jaar al plannen voor, die uiteindelijk toch weer afgeblazen werden omdat het aantal coronabesmettingen weer te hoog opliep.

Maar of het zover komt, is nog af te wachten, zegt Borremans: "We bekijken eerst of er genoeg interesse is, want dit jaar zullen ook weer Kerstmarkten mogen. Er is dus een bevraging bezig om te weten wie er kan komen. Als foorkramers al contracten hebben op andere plaatsen, dan moeten ze daar naartoe of ze zijn hun plaats voor jaren kwijt. We hoeven geen volledige Sinksenfoor te hebben, maar we gaan toch voor 90 procent." 

Op Spoor Oost zou er tegen het einde van het jaar wel plaats moeten zijn, kregen de foorkramers van de stad te horen: "We zijn dan november, december. Dan zullen er toch wel veel mensen gevaccineerd zijn. Dan vinden ze wel een oplossing, zeggen ze. Dan zal het (het test- en vaccinatiedorp, red.) niet meer zo groot moeten zijn of zelfs weg zijn." 

Meest gelezen