Theater Malpertuis

Einde van theaterseizoen houdt Theater Malpertuis niet tegen om weer op te starten in juni

Theater Malpertuis in Tielt is aangenaam verrast met de aangekondigde versoepelingen. Als de coronacijfers aan de voorwaarden voldoen, mogen er vanaf 9 juni weer voorstellingen gespeeld worden voor maximaal 200 mensen in een zaal. Toevallig valt dit samen met het einde van het theaterseizoen. Theater Malpertuis had deze zomer al activiteiten gepland buiten, maar bekijkt nu of er binnen ook nog mogelijkheden zijn.

De opeenvolging van lockdowns was een heel erg moeilijke periode voor het theater. Niet alleen de acteurs, maar ook technici, regisseurs en decorontwerpers konden meer dan een jaar geen voorstellingen spelen in zaal. "Het nieuws gisteren zorgde voor veel opluchting en vrolijkheid", zegt Maud Verlynde van Malpertuis in Tielt. “Gisterenavond werden er heel veel berichten heen en weer gestuurd tussen alle collega’s. We zijn allemaal erg blij, maar bekijken het toch nog met een bang hartje. Er zijn nog enkele belangrijke voorwaarden aan verbonden. Hopelijk worden die gehaald.”

Geen zomervakantie

Traditiegetrouw is de zomervakantie voor theaterhuizen een kalme periode, toch had Malpertuis al plannen gemaakt. “Wij wilden samen met onze stadsgenoten van het Gildehof enkele voorstellingen buiten organiseren. We gaan nu onderzoeken of we dat toch niet binnen kunnen doen”, zegt Verlynde.

Want de theaterhuizen hebben nog heel veel praktische en technische vragen. “Wij hebben een kleine, maar heel gezellige zaal. Wij weten nog niet aan welke voorwaarden die zal moeten voldoen. Ik denk aan de ventilatie en de minimumafstand die bewaard moet blijven tussen de bezoekers. Dat zijn allemaal zaken die hun impact hebben natuurlijk”, vertelt Verlynde.  

Het groene licht kwam vrij onverwacht voor de sector. “Maar achter de schermen waren we al een tijdje heel hard aan het werken. We hebben ons snel georganiseerd. We hadden eigenlijk al bij het vorige overlegcomité goed nieuws verwacht. Gelukkig is er nu toch perspectief voor ons”, besluit Verlynde.

Meest gelezen