Zoeken naar verdwenen paneel van schilderij "Het Lam Gods" kan nu ook op Instagram

Op het sociale mediaplatform Instagram kan je sinds kort een documentaire volgen over de zoektocht naar het  verdwenen paneel van het schilderij 'Het Lam Gods' van Van Eyck. De whodunit op Instagram heet @lamgodsgezocht, en daarin wordt dagelijks een nieuw stukje van de zoektocht gepost. Het idee van de Instagramdocumentaire komt van Joni Van Swalm, die daarvoor de hulp kreeg van onder meer de VRT en de stad Gent.

Hoe kan ik jongeren warm maken voor het mysterie van het verdwenen paneel van het Lam Gods en hen interactief laten meezoeken? Dat moet het vertrekpunt geweest zijn bij de ontwikkeling van de Instagramstorie @lamgodsgezocht. Joni Van Swalm: "Het verhaal van de zoektocht naar het paneel 'De Rechtvaardige Rechters' is een heel oubollig, oud verhaal waar heel wat stof opligt. Door het in deze vorm te gieten, hebben we geprobeerd om dat stof eraf te blazen."

Bewegende schilderijen, Tik Tok, polls

De reeks is gebaseerd op het waargebeurde mysterie rond het paneel van de Rechtvaardige Rechters, dat in 1934 gestolen werd. Wordt het raadsel achter de grootste kunstroof van België onthuld? In het verhaal worden allerlei moderne technieken gebruikt om de jongeren te kunnen bereiken: acteur Lander Severins neemt je via de camera op zijn smartphone mee in de zoektocht: schilderijen bewegen, Tik Tok hits zoals de Weatherman worden van een nieuwe tekst voorzien, je kan meedoen aan polls, ... alles om het mysterie aantrekkelijk te maken voor een nieuw publiek.

Dit is een volledig nieuwe manier om een oud oubollig verhaal te benaderen
Camille Pollie, hoofd OpenVRT

Voor de uitwerking kregen de makers van Studio Jas hulp van de VRT. Camille Pollie (hoofd OpenVRT): "Met OpenVRT zetten we graag jong talent en nieuwe manieren van storytelling in de kijker. Lam Gods Gezocht was op beide vlakken voor ons een schot in de roos. Canvas leek ons voor dit verhaal de ideale partner doordat het onderwerp nauw aansloot bij de thema's en documentaires die Canvas nu al in haar aanbod heeft. Al is dit wel een volledig nieuwe wijze om het verhaal te benaderen."

Blijf bij de feiten

Over de diefstal van het paneel "De Rechtvaardige Rechters" zijn hele bibliotheken volgeschreven met theorieën en complotten . Daarom hebben de makers zich vooral gefocust op de feiten. Joni Van Swalm: "We hebben geprobeerd om zo goed mogelijk de feiten weer te geven. Het probleem met "De Rechtvaardige Rechters" is dat al 87 jaar iedereen die er mee bezig is, denkt te weten waar het paneel zich bevindt. Maar als je je toespitst op de feiten, en dat zijn er niet zoveel, dan geloven ook wij te weten waar het zich bevindt..."

Wie meer wil weten, zal de Instagram-pagina @lamgodsgezocht moeten volgen, want de ontknoping kan nu nog niet weggeven worden natuurlijk.

kasto80

Meest gelezen