15 jaar geleden kwam einde aan "That ‘70s Show" met Mila Kunis: "Ik liet Ashton mijn huiswerk van chemie maken"

Zes tieners die op het einde van de jaren 70 opgroeien in de fictieve stad Point Place, ergens in de Amerikaanse staat Wisconsin, en vooral in de kelder van een van die tieners hun kleine en minder kleine problemen op een vaak hilarisch-chaotische manier proberen op te lossen. Vijftien jaar geleden vond tv-zender Fox alvast dat het na 8 seizoenen voldoende geweest was en trok daarom op 18 mei 2006 de stekker uit "That ‘70s show", een van zijn populairste sitcoms ooit. Voor actrice Mila Kunis, die de rol van de ietwat verwaande Jackie Burkhart speelde, bleek de serie de ideale springplank voor een intussen indrukwekkende carrière. Al had haar leeftijd in het begin van de serie, die in augustus 1998 van start ging, roet in het eten kunnen gooien.

"That ‘70s show" ging dus over een groep vrienden van Eric Forman die elkaar vooral ontmoet in de kelder van Erics huis en op het eind van de jaren 70 naar volwassenheid groeit. Aanvankelijk is Jackie Burkhart nog een outsider, wanneer ze als Michael Kelso’s jongere, rijke en ietwat snobistische vriendin, met vaak het hart op de tong, geïntroduceerd wordt aan de groep. Maar uiteindelijk wordt ze toch als een van hen beschouwd, wordt ze een BFF van Donna Pinciotti en heeft ze, na Michael Kelso, nog relaties met Steven Hyde en "Fez". Donna, Steven en "Fez" maken deel uit van de 'oorspronkelijke' vriendengroep.

Kunis, die op haar 7e met haar ouders van Oekraïne naar de VS verhuisde, was voor de serie vooral bekend door reclamefilmpjes ("Tussen mijn 9e en 14e jaar deed ik er een 20-tal. Vaak moest ik niet meer zeggen dan "Wow!""), waarbij die voor Barbie en Lisa Frank, dat schoolbenodigdheden voor kinderen op de markt brengt, de meeste aandacht trokken. Maar Kunis wilde meer en trok als 14-jarige naar de audities van "That ‘70s Show". En dat hield een risico in, omdat de producers van de serie het door de wetgeving rond kinderarbeid niet echt zagen zitten om minderjarigen in dienst te nemen.

Mila Kunis: "Wettelijk gezien was ik nog maar 14. Maar ik vertelde tijdens de auditie dat ik een beetje ouder was. Ik zat in het 3e middelbaar, dus ik weet dat ik heus wel 14 was. Maar ik vertelde dat ik 18 ging worden, wat eigenlijk geen leugen was. Want als alles volgens plan zou verlopen, dan zou ik ooit 18 worden." (The Tonight Show with Jay Leno, juni 2012)

"Ik ben eigenlijk naar de auditie gegaan omdat ik wilde meespelen in een andere tv-serie, "Sunset Beach". Ik wilde daarin een rol, omdat er zoveel knappe kerels aan meededen. Maar mijn manager wilde dat ik auditie deed voor "That ‘70s Show", ook al bleef ik aandringen dat ik in die andere serie, waarvan de auditie dus op dezelfde dag plaatsvond, wilde spelen, juist door die ‘cute boys’. Terwijl in "That ‘70s Show" van dergelijke jongens geen sprake was. Maar mijn manager hield voet bij stuk." (Lopez Tonight, januari 2010)

"Tja, dat mijn leeftijd 18 was, was eigenlijk een vuile leugen. Ik was er heus nog wel ver van, van die leeftijd. Ach, je moet de waarheid soms wat aanpassen om het in deze business te kunnen maken." (Lopez Tonight)

"Uiteindelijk is dat verhaal enorm opgeklopt geworden. Toen de producers me vroegen of ik 18 was, heb ik het spelletje gewoon meegespeeld. Maar zij hadden bij de 3e auditie wel door dat ik geen 18 was. Ik moest toen een contract ondertekenen en had een volwassene nodig om dat te doen. Ik kon toen niet anders dan toegeven dat ik nog maar 14 was." (Nylon, januari 2011) Dat de producers toch kozen voor Kunis, was omdat ze haar het best geschikt vonden "de vrijpostige, brutale en sexy Jackie" te spelen, zo tekende American Way Magazine in oktober 2008 op.

"Ik was de leeftijd die ik in de serie moest spelen, wat op zich al erg ongewoon is. Ik kreeg vaak de reactie van: "Maar je ziet er zo jong uit!" Terwijl ik iets had van: "Nee, ik ben heus wel even oud als de rol die ik speel." (Lopez Tonight)

Samen met haar stem van Meg Griffin in "Family Guy" ("Oh my God, this show’s so scandalous!", was haar eerste reactie toen men haar vroeg) bleek de rol van Jackie Burkhart uiteindelijk die die Kunis in de eerste helft van de nillies op de kaart zette. Ze leerde er ook haar toekomstige echtgenoot, Ashton Kutcher, die de rol van de weinig intelligente Michael Kelso speelde, kennen, al begon het liefdesvuur pas te branden nadat de serie afgelopen was, meer bepaald in het midden van 2012. Het koppel zou in juli 2015 trouwen en heeft intussen 2 kinderen.

Mila Kunis: "Dit is geen leugen, maar Ashton maakte tijdens de opnames zelfs mijn huiswerk van chemie. Ik vond hem lief. Hij was altijd vriendelijk. We werkten samen en soms zette hij me aan mijn huis af. Het was pas later, toen ik hem tijdens een awardshow bezig zag, dat ik dacht: "Wel, hij ziet er toch wel goed uit!" Dat was echt de eerste keer dat ik hem knap vond.” (Sunday Sitdown with Willie Geist, augustus 2018) In 2001 had ze in een interview met celebritywebsite People wel aangegeven dat Kutcher, toen ze hem zag acteren, haar deed denken aan "een Calvin Klein-fotomodel". Maar veel indruk maakte hij verder duidelijk niet op haar toen.

Na "That ‘70s Show", die Kunis verschillende nominaties voor een Teen Choice Award opleverde, maakte ze met succes de overstap naar het filmdoek. Voor haar rol in "Black swan" werd ze genomineerd voor een Golden Globe, "Oz the Great and Powerful" leverde haar een MTV Movie Award op. Bovendien was ze te zien in kassuccessen als "Forgetting Sarah Marshall", "Friends with benefits", "Ted" en "Bad moms".

Die indrukwekkende carrière begon met "That ‘70s Show", waarvan dus 15 jaar geleden de laatste aflevering te zien was:

Meest gelezen