Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse pijpleiding heropgestart na cyberaanval

De Amerikaanse groep Colonial Pipeline heeft de heropstart van de operaties van zijn pijplijn in gang gezet. De pijpleiding was na vrijdag volledig stilgevallen na een aanval van hackers, en dat leidde tot tekorten in de benzinestations.

Colonial Pipeline, de grootste uitbater van een netwerk van strategische oliepijpleidingen in de Verenigde Staten, lag sinds vrijdag helemaal plat. Het bedrijf was het slachtoffer van een cyberaanval, waardoor de IT-systemen niet meer toegankelijk waren.

De 8.550 kilometer lange pijpleiding, die raffinaderijen in de Golf van Mexico verbindt met raffinaderijen in het zuiden en oosten van de VS, transporteert onder meer benzine, diesel en stookolie, ongeveer 2,5 miljoen vaten per dag. Het gaat om bijna de helft van de brandstof die aan de Amerikaanse oostkust wordt gebruikt door meer dan 50 miljoen mensen. Ook het Amerikaanse leger is een belangrijke klant.

Door het stilleggen van de operaties waren er op meerdere plaatsen in de VS brandstoftekorten. Zo was volgens marktanalysebedrijf Gasbuddy in North Carolina al geen benzine meer beschikbaar in twee op de drie benzinestations. In Virginia is 44 procent van de benzinestations getroffen, in South Carolina en Georgia gaat het telkens op 43 procent van de benzinestations. En ook in andere staten in het zuidoosten van de VS waren er problemen. Het benzinetekort leidde tot een stijging van de prijzen tot het hoogste niveau sinds 2014.

De Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm riep haar landgenoten gisteren nog op om geen benzine te hamsteren.  

Bekijk hieronder hoe de inwoners aan de Oostkust van Amerika in paniek benzine hamsteren (en lees voort onder de video) :

Videospeler inladen...

Nog veel onduidelijkheid

Colonial Pipeline had de kleppen van de pijpleiding uit veiligheidsoverwegingen allemaal afgesloten. De operaties zijn gisteravond heropgestart. Het zal wel nog enkele dagen duren voor de pijpleiding weer helemaal normaal functioneert.

Het is nog niet duidelijk wie achter de cyberaanval zit. Er wordt gekeken in de richting van DarkSide, cybercriminelen die als een soort Robin Hood stelen van grote bedrijven en erom bekendstaan dat ze zich richten op niet-Russische netwerken.  

Wellicht gaat het om een “ransomware”-aanval, waarbij de hackers losgeld eisen in ruil voor de gegevens van het bedrijf dat de pijplijn uitbaat. Of er losgeld betaald is, is niet duidelijk.

Meest gelezen