Xinhua

Alpinist Bjorn Vandewege over fatale ongeval op Mount Everest: "In begin kan je tien stappen zetten, op einde drie"

De alpinist Bjorn Vandewege is niet verrast dat er twee bergbeklimmers omgekomen zijn bij de beklimming van de Mount Everest. Dat zegt hij in het "Laat Journaal". De hoogste berg ter wereld beklimmen, is geen alledaagse expeditie. Een Amerikaan en een Zwitser zijn gisteren omgekomen ten gevolge van uitputting. De twee haalden de top wel, maar bij de afdaling liep het fout.

De maand mei is al bijna twee weken ver en dat betekent dat in het Himalaya-gebergte de tijd van het jaar is aangebroken om de hoogste bergen, met op nummer één de Mount Everest, te beklimmen. Twee alpinisten zijn gisteren overleden.

Het zijn twee mannen, een Amerikaan en een Zwitser, die zich aan de klim waagden. De top op 8.849 meter hebben ze bereikt, maar bij de gevaarlijke afdaling liep het fout. Ze leden allebei aan uitputting. De Amerikaanse alpinist had ook last van sneeuwblindheid.

Twee sherpa's werden nog uitgestuurd met extra zuurstof en voedsel, maar dat mocht niet baten.  Hun lichamen liggen momenteel nog steeds op de berg en kunnen pas geborgen worden wanneer de weersomstandigheden verbeteren.

(lees verder onder de foto)

Met een hoogte van 8.849 meter is de Mount Everest in het Himalaya-gebergte de hoogste berg ter wereld.
AFP or licensors

Dat de Mount Everest beklimmen risico's inhoudt, weet alpinist Bjorn Vandewege als geen ander. In 2007 beklom hij zelf de berg samen met twee andere bevriende alpinisten. Tegen 2010 beklom Vandewege alle hoogste bergen per continent, de zogenoemde "Seven Summits" ofwel de "zeven toppen".

(lees verder onder de foto)

Alpinist Bjorn Vandewege (links op de foto) beklom de Mount Everest in 2007.

Dat de top van de wereld bereiken niet altijd van een leien dakje loopt, kan je meteen zien in de slaagcijfers: gemiddeld haalt 66 procent de top van de Everest. 

Hoe moeilijk is de weg naar de top van de berg? Vandewege vertelt over zijn ervaring op de Everest in het late journaal (en lees daarna voort):

Videospeler inladen...

Naast voldoende trainen en goed klimmateriaal aankopen, moet je ook flink in je portefeuille duiken om de Mount Everest te beklimmen. De kosten van zo'n beklimming liggen al snel tussen 25.000 en 40.000 euro. En dat hebben mensen ervoor over, want in 2019 beklommen volgens de officiële cijfers 885 alpinisten de Everest, waarvan 807 ook effectief de top bereikten. 

Waarom is het zo aantrekkelijk om de berg te beklimmen? Wat is de "kick" van het beklimmen van de Everest? Vandewege legt uit in het late journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen