Liz Cheney.

Björn Soenens over exit Liz Cheney: "Republikeinen doodsbang om basis te verliezen, volgende verkiezing komt eraan" 

Liz Cheney, de nummer drie van de Republikeinse Partij in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is via een stemming opzijgeschoven door haar partijgenoten. Reden? Ze gaf ex-president Donald Trump meermaals een veeg uit de pan. Maar het zit dieper, legt correspondent Björn Soenens uit: "De Republikeinen zijn doodsbang om hun basis te verliezen, de volgende verkiezing in 2022 komt eraan." 

Liz Cheney (54), dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney, mocht gisteren beschikken. Niet bepaald een verrassing. Liz Cheney zei luidop dat Donald Trump verantwoordelijk was voor de bestorming van het Capitool in januari en dat hij grove leugens verkocht.

"Maar de basis van de Republikeinse partij gelooft de Trump-leugens wél", legt Soenens in "De ochtend" (Radio 1) uit. "De meeste Republikeinse politici in het parlement zijn erin meegegaan. De machtsgreep van Trump op die partij blijkt totaal, zeker in het Congres: ze hebben Cheney weggestemd."

Binnen de Republikeinen was Cheney nochtans een belangrijk figuur. Ze werd naar voren geschoven als woordvoerster.

"Vergis u niet. Het is niet omdat ze ingaat tegen Trump dat ze niet conservatief zou zijn. Ze is geen verkapte progressief. Ze komt uit Wyoming, de "cowboystaat" en uiterst conservatief. Cheney was de nummer 3 van de partij. Ze droomde ervan ooit de eerste vrouwelijke speaker te worden. Ze heeft zelfs presidentiële ambities", aldus Soenens. Maar aan dat rijk is - voorlopig? - een einde gekomen. "De Trumpvleugel is zó sterk dat Cheney boegeroep hoort."  

AFP or licensors

Er moet uit één mond gesproken worden en dat is die van Donald Trump

correspondent Björn Soenens

Er is nu een ontmoeting geweest tussen Democratisch president Joe Biden en de baas van Cheney, fractieleider Kevin McCarthy. McCarthy zou duidelijk gemaakt hebben dat de Republikeinen niet langer de verkiezingsuitslag betwisten. Biden is voor hen nu de rechtmatige winnaar.

"Maar ze zijn doodsbang om de basis te verliezen", analyseert Soenens. "Daar gaat het over. Over 1,5 jaar komt de volgende verkiezing (voor het Huis van Afgevaardigden in november 2022, red.) eraan. De campagne is al gestart. Ze gokken erop dat ze de verkiezing winnen als er geen tegenstemmen of dissidenten zijn. De focus ligt op het dwarsbomen van de Democraten om opnieuw de touwtjes in handen te hebben in het Congres. Er moet uit één mond gesproken worden en dat is die van Donald Trump."

Wat als die gok bij de tussentijdse verkiezing verkeerd uitdraait? Soenens: "Cheney kan dan misschien terugkeren, de nieuwe baas worden in de partij. Een morele voorvechter. Als de Democraten meer zetels winnen, dan is het afgelopen met Trump. Wint hij, dan is de partij helemaal geradicaliseerd."   

HERBELUISTER hier het volledige gesprek met Amerikakenner Björn Soenens in "De ochtend":

Meest gelezen