De duikboot 'Limiting Factor' bij tests in Cumberland East Bay aan South Georgia Island.
Caladan Oceanic

Diepste punten in de vijf wereldzeeën zijn opgemeten, de 'Challenger Deep' blijft de diepste

Na de Five Deeps-expeditie is een nieuw wetenschappelijk rapport verschenen over de diepste plek in elk van onze grote oceanen. Specifiek in de Indische Oceaan is daarmee  een 'strijd' beslecht. "Nooit eerder hadden we zo'n goed zicht op de diepste punten in onze oceanen", zeggen wetenschappers. 

De Kilimanjaro, de Mount Everest, de Aconcagua... het zouden antwoorden op quizvragen kunnen zijn als hoogste bergen in Afrika, Azië en het Amerikaanse continent. Maar hoe zit het precies met de diepste punten in onze vijf grootste oceanen of zeeën? 

Het Five Deeps-project ging er de voorbije jaren naar op  zoek, en nu is er nieuw wetenschappelijk rapport uitgekomen in het Geoscience Data Journal

Het allerdiepste punt onder water, het onderwaterequivalent van de Mount Everest, is en blijft de Challenger Deep in de honderden kilometers lange Marianentrog in de Stille Oceaan, ergens tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea: 10.924 meter. Een pak dieper dus dan de Everest (8.848 meter) hoog is, ook al werd de hoogte van de Everest vorig jaar met 86 centimeter naar boven bijgesteld na nieuwe metingen. 

Bekijk hier de diepste plaatsen in 's werelds vijf grootste oceanen of zeeën (meer duiding onder de kaart): 

Immense stukken onderzocht

Op basis van oudere gegevens werden gebieden afgebakend waar de diepste punten moeten liggen. Daarna werd er met bathymetrie, het bepalen van de topografische hoogte van de zeebodem, met nieuwe middelen nieuw onderzoek gedaan. 

De onderzoekers gebruikten verschillende technieken om de diepte te bepalen: ze gingen met een duikboot onder water, deden metingen van de druk van het water en stuurden ook echo's uit. Het ging om immense gebieden die verder in detail onderzocht moesten worden, duizenden of soms tienduizenden vierkante kilometers groot. 

Dit zijn de  diepste plekken:

  • Stille Oceaan: de Challengerdiepte (10.924 meter met een foutenmarge van 15 meter). Nieuw onderzoek met vier extra metingen stelt een maximumdiepte vast van 10.925 meter plus of min 4 meter. 
  • Atlantische Oceaan: de Brownsondiepte in de Trog van Puerto Rico ligt 8.378 meter onder de zeespiegel plus of min 5 meter. 
  • Indische Oceaan: hier moest nog een knoop ontward worden. Het ging tussen een sectie in de Trog van Java  - net voor de Indonesische kust - en een breukzone ten zuidwesten van Australië. Nieuwe metingen door de ploeg van Five Deeps wezen Java uit als winnaar met 7.187 meter. In de Trog van Java moest maar liefst 40.000 km² onderzocht worden, voor 12.000 km² ging het om totaal nieuwe gebieden die werden opgemeten. 
  • Arctische Oceaan of Noordelijke IJszee: ligt aan de noordpool en is met 14 miljoen vierkante kilometer de kleinste van de vijf. Er is dan ook discussie of we het over een zee of een oceaan moeten hebben. Hoe het ook zij, de Molloydiepte piekt er 5.551 meter diep. 
  • Zuidelijke Oceaan: omspant Antarctica en houdt het met de Factoriandiepte op 7.432 meter.  

Afdalen tot het niet meer kan

De Texaanse avonturier en geldschieter voor het Five Deeps-project Victor Vescovo wilde in het kader van de Five Deeps-expeditie als eerste mens naar de vijf diepste punten in de oceanen duiken. 

In augustus 2019 slaagde hij met de duikboot Limiting Factor in zijn opzet door de Molloydiepte te bereiken. Dankzij die verschillende diepzee-expedities kon de diepte telkens dus vrij nauwkeurig bevestigd worden, zelfs al zit er nog een foutenmarge op van 15 meter. Overigens blijft een groot deel van de immens grote zeebodems, zo'n 80 procent van het totaal, nog onontdekt. 

Meest gelezen