AFP or licensors

Correspondent: "Escalatie geweld tussen Joodse en Arabische bevolking in Israël zorgwekkender dan raketten uit Gaza"

De ordediensten in Israël krijgen de escalatie van het geweld tussen de Joodse en de Arabische bevolking in Israël niet onder controle. "Dat is een veel zorgwekkender probleem dan de raketten uit Gaza die nog steeds afgevuurd worden", zegt correspondente Ankie Rechess in het "Laat Journaal". Volgens conflictjournalist Rudi Vranckx kan dat een "absolute gamechanger" zijn. Israël blijft het aantal soldaten aan de grens met Gaza opvoeren. 

Het is intussen al vier dagen onrustig in Israël en Gaza. Israël heeft zijn troepen in gereedheid gebracht langs de grens met Gaza, waar ongeveer 2 miljoen Palestijnen wonen. "Tientallen kolonnes met tanks en ander oorlogsmaterieel zijn op weg naar de grens", zegt correspondente Ankie Rechess in Tel Aviv. "En de angst op een grondoffensief groeit." 

Onderstaande beelden vanuit het zuiden van Israël laten dat ook zien.  Daarmee vergroot de kans op een herhaling van het conflict in 2014, toen Israëlische strijdkrachten de Gazastrook binnentrokken na weken van luchtaanvallen.  

Bekijk hieronder hoe ze de troepen versterken (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Er wordt nog steeds heen en weer geschoten met raketten tussen Israël en Gaza. De Israëlische luchtmacht voerde zijn luchtbombardementen op Gaza nog op. In totaal zijn nu al 3 grote flatgebouwen met de grond gelijk gemaakt, volgens het Israëlische leger omdat ze werden gebruikt door Hamas. De bewoners kregen wel een waarschuwing om het gebouw tijdig te verlaten. Toch zijn bij de luchtaanvallen al zeker 83 mensen omgekomen, bij wie 17 kinderen, volgens cijfers van het ministerie van volksgezondheid in Gaza.

Vanavond zijn drie raketten op Israël afgevuurd vanuit Libanon, maar ze zijn voor de kust van het land in zee gevallen, meldt het Israëlische leger. Het is niet duidelijk wie de raketten vanuit Libanon afvuurde. Vermoedelijk gaat het om Palestijnse groepen.

Onrust in de straten van Israël zelf kan de gamechanger zijn

Rudi Vranckx

Conflictjournalist Rudi Vranckx maakt zich vooral zorgen over de snelle escalatie van het geweld. "Wat me vooral opvalt, is dat we een heel snelle escalatie zien van het geweld. Dat heeft te maken met de nieuwe wapens. Hamas heeft nu raketten op Tel Aviv gericht."

Israël heeft na drie dagen al grondtroepen gemobiliseerd. "Als die ingezet worden, dan gaat dat een enorme  kostprijs met zich meebrengen. De vorige Gaza-oorlog in 2014 heeft zeven weken aangesleept. Het Israëlische leger heeft toen een moeizame operatie uitgevoerd om de raketfabrieken en de bunkers van Hamas te ontmantelen. Er zijn toen meer dan 2.000 Palestijnse slachtoffers gevallen. Aan Israëlische kant zijn er 73 mensen gesneuveld. Dat is de waanzin."

"Wat een echte gamechanger kan zijn, is de onrust die zich afspeelt in de straten van Israël zelf.  Men denkt eraan om soldaten in te zetten in de steden in Israël. Ik vraag me af of Israël het zich kan permitteren om een grote militaire operatie uit te voeren in Gaza, terwijl de eigen straten in brand staan", besluit Vranckx.

Bekijk  de analyse van Rudi Vranckx uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het geweld tussen de Joodse en Arabische bevolking in Israël verspreidt zich als een bosbrand

Ankie Rechess

Ook de Palestijnse milities Hamas en Jihad vuurden opnieuw tientallen raketten af op Israëlische steden. Daarbij raakten 5 mensen gewond toen een raket neerkwam op een wooncomplex in Petah Tikva, dicht bij Tel Aviv. Maar de meeste raketten worden tegengehouden door een luchtafweersysteem. Toch hebben British Airways, Lufthansa en een reeks andere maatschappijen hun vluchten naar Tel Aviv voorlopig opgeschort uit veiligheidsoverwegingen. "Ik denk dat de hele regio geen oog heeft dichtgedaan afgelopen nacht", zegt Ankie Rechess.

Bekijk hier het gesprek met Ankie Rechess in het "Laat Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Rellen tussen Joden en Palestijnen

"Maar veel erger dan een gebrek aan slaap is wat er gebeurt in Israël zelf", zegt Ankie Rechess verder. "Tussen de Joodse en Arabische bevolking gaat het geweld rond als een bosbrand. Het zijn taferelen die ik zelf nog nooit gezien heb: er wordt geplunderd, er wordt verwoest, mensen worden gelyncht." In Israël wordt nu een avondklok ingesteld en de militaire politie moet bijspringen. Islamitische leiders en rabbijnen roepen de bevolking op om het geweld te staken.  

Toch krijgt de militaire politie de situatie niet onder controle. In de stad Lod is de situatie helemaal uit de hand gelopen. "Vanavond werden in Lod vijf sinagoges in brand gestoken. Er is veel militaire politie gestationeerd. Toen de radicale joodse extreme jongeren hoorden dat er vijf sinagoges in brand gestoken waren, zijn ze met bussen naar de stad gereisd. Gelukkig zijn ze aan de rand van de stad tegengehouden door de militaire politie. Ook in andere steden loopt het helemaal uit de hand. Niemand weet hoe we dit tegen moeten houden. Het is een veel zorgwekkender probleem dan de raketten uit Gaza", zegt Ankie Rechess in het "Laat Journaal".

Israël heeft het recht zich te verdedigen, wanneer er duizenden raketten op zijn grondgebied worden afgevuurd.

Joe Biden, Amerikaans president

Vanmiddag is een Egyptische delegatie aangekomen in Tel Aviv om te bemiddelen. Eerder vandaag hadden ze een ontmoeting met enkele leiders van Hamas in de Gazastrook. Ook in vroegere conflicten tussen Israëli's en Palestijnen nam Egypte een bemiddelende rol op zich. Ook de Verenigde Staten sturen een bemiddelaar, de topdiplomaat Hady Amr, zelf van Libanese afkomst. Eerder belde de Amerikaanse president Biden met de Israelische premier Nethanyahu. Biden verwacht dat het geweld snel zal stoppen, maar Israël heeft volgens Biden wel het recht zich te verdedigen. 

Emmanuel Macron heeft een onderhoud gehad met de Palestijnse president Mahmoud Abbas,. De Franse president heeft "het raketvuur waarvoor Hamas en andere terroristische groepen zich verantwoordelijk stellen krachtig veroordeeld", zo heeft het Elysée meegedeeld. De beschietingen brengen "de bevolking van Tel Aviv ernstig in gevaar" en schaden "de veiligheid van de staat Israël". Macron gaat ook nog overleggen met de Israëlische premier Nethanyahu.

Bekijk hieronder beelden uit Gaza van afgelopen nacht en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook de VN-Veiligheidsraad kwam bijeen, maar de VS lag daar dwars tegen een gemeenschappelijke verklaring.  Volgens de VS is zo'n verklaring op dit ogenblik contraproductief.  Intussen hebben Tunesië, Noorwegen en China al gevraagd om een nieuwe, publieke bijeenkomst te organiseren van de Veiligheidsraad. De sessie, waaraan ook Israël en de Palestijnen zouden moeten deelnemen, wordt de derde bijeenkomst van de Veiligheidsraad sinds maandag. 

Intussen heeft ook Turkije zich in het diplomatieke debat gegooid. De Turkse vice-president Fuat Oktay, wil dat er actieve maatregelen worden genomen. Hij roept moslimlanden op om een eensgezind en duidelijk standpunt in te nemen. Oktay zei dat vanmorgen, na het ochtendgebed voor het einde van de ramadan, de islamitische vastenmaand. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen