Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Dialoog op komst in Venezuela: president Maduro en oppositieleider Guaidó willen praten

In Venezuela is president Maduro bereid om te praten met oppositieleider Juan Guaidó. Guaidó wordt gesteund door de Verenigde Staten en wil de links-autoritaire Maduro weg als president. Maar hij steekt nu de hand uit naar Maduro en belooft te pleiten voor een geleidelijke afbouw van de Amerikaanse sancties tegen Venezuela, in ruil voor eerlijke verkiezingen en de vrijlating van politieke gevangenen. Er komt overleg, met bemiddeling van de Noorse regering en de Europese Unie. 

Tot verrassing van vriend en vijand verwelkomde de Venezolaanse president Nicolás Maduro Guaidó’s initiatief: "Ik ga akkoord met de hulp van de Europese Unie, de Noorse regering en de Contactgroep. Wanneer, waar en hoe ze maar willen. Ik ben bereid tot overleg met heel de oppositie. (…) Als zij het oorlogspad verlaten en afzien van hun aanslagen, pogingen tot invasie en staatsgreep. Als zij verkiezingen willen, hier zijn we!"

Ik ben bereid tot dialoog met de oppositie als zij het oorlogspad verlaten

Nicolás Maduro, President Venezuela

De doorbraak komt er nadat oppositieleider Juan Guaidó eergisteren een video postte op Twitter, waarin hij verklaart te willen onderhandelen met de regering-Maduro, om een uitweg te vinden voor de crisis in Venezuela. Met bemiddeling van de Europese Unie, de Noorse regering – die eerder al pogingen deed – en de Contactgroep, een coalitie van Europese en Latijns-Amerikaanse landen die werkt aan een oplossing voor de Venezolaanse crisis. Guaidó wil er bij de regering-Biden ook voor pleiten om de loodzware Amerikaanse sancties tegen Venezuela af te bouwen.

Juan Guaidó riep zichzelf begin 2019 uit tot legitiem president van Venezuela, nadat verschillende Westerse landen de herverkiezing van president Maduro niet erkenden. Guaidó kreeg daarbij alle steun van toenmalig VS-president Donald Trump, een deel van de Europese Unie en Latijns-Amerikaanse landen als Brazilië, Colombia en Chili. Er werden weinig middelen geschuwd om een regimewissel in Venezuela te forceren, desnoods met geweld. Maar Guaidó slaagde er niet in om Maduro - gesteund door het Bolivariaanse leger, Cuba, Rusland en China - van de macht te verdrijven.

Guaidó verandert geweer van schouder

Guaidó, die heel wat internationaal aanzien is kwijtgespeeld en ook binnen Venezuela al lang niet meer zo populair is, heeft het geweer nu blijkbaar van schouder veranderd. Maar ook de Venezolaanse regering heeft de voorbije weken opmerkelijke toegevingen gedaan. Zo heeft Maduro voedselhulp aanvaard van de Verenigde Naties en oppositieleden benoemd in de nationale kiesraad.

Toch kon de Venezolaanse president het niet laten om de spot te drijven met zijn grootste rivaal: "Nu wil Guaidó met mij praten. Welke valstrik zit daarachter? Kreeg hij opdracht in het Noorden? Want hij is en blijft een marionet van de Verenigde Staten." Wat later verzekerde Diosdado Cabello, een zwaargewicht binnen het chavisme, dat er "niets zal worden onderhandeld dat tegen de Bolivariaanse revolutie ingaat". De volgende presidentsverkiezingen in Venezuela zijn pas eind 2024 gepland. "Dat bepaalt de Grondwet en over die principes valt niet te onderhandelen", aldus nog Cabello. 

U kan hieronder een fragment uit de persconferentie van president Maduro bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen