Radio 2

6 kustgemeenten zetten voor het eerst dit seizoen redders in op het strand: "Enkel voor wie een frisse duik wil"

6 kustgemeenten zetten vanaf vandaag voor het eerst dit seizoen redders in. Vroeger was Blankenberge de gemeente die als eerste strandredders liet werken, maar om te voorkomen dat in coronatijd iedereen bij mooi weer massaal naar die gemeente zou komen, is nu beslist om met enkele gemeenten gelijktijdig redders in te zetten. De toeristische sector aan de kust verwacht vandaag en de komende dagen het drukste weekend van het jaar. 

Vanaf vandaag kan je zwemmen in zee in Koksijde, Oostende, De Haan, Zeebrugge, Knokke-Heist en Blankenberge. “Maar veel zwemmers zijn er nog niet”, zegt redder Tim Blomme uit Blankenberge. "Het is wel mooi weer, maar geen zwemweer. We verwachten wel veel volk aan de kust, vooral wandelaars. Het water is maar ongeveer 11 graden. Een frisse duik kan wel, maar veel zwemmers zullen we niet hebben vandaag."

Bekijk hier de reportage van "Het journaal" over de drukte aan de kust en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Dit verlengde weekend wordt het drukste voor de kust tot nu toe dit jaar. De verhuurkantoren melden een bezettingsgraad van 75 tot 95 procent en de kustcampings doen nog beter met een bezetting van 90 tot 95 procent. 

Sabine Lahaye-Battheu van het West-Vlaamse provinciebedrijf Westtoer zegt dat de boekingen voor dit Hemelvaartweekend een derde hoger liggen dan in dezelfde periode in 2019, in pre-coronatijden. Volgens haar zal dat extra succes voor een deel ook structureel blijven: "Veel mensen hebben reizen in eigen land ontdekt. Al het moois dat men ontdekt heeft en dat nog komt, zoals Beaufort, is een blijver en men zal ook vakantie blijven nemen in eigen land." 

Bij de hotels is er voorlopig nog een gemengd beeld, sommige zijn zelfs nog dicht omdat ze het niet rendabel vinden om te openen door corona. Het was vandaag, mede door het matige weer, nog niet over de koppen lopen aan de kust: de meeste druktebarometers kleurden groen tot donkergroen. 

Meest gelezen