Extra ruimte voor planten en dieren op het water: Gent installeert "drijvende groeneilanden" op Watersportbaan

Op de Watersportbaan in Gent drijven er sinds kort "groeneilanden". Dat zijn een soort van vlotten gemaakt uit kunststof, met oeverplanten op. Het is een proefproject van de stad. "We onderzoeken of groeneilanden op de Gentse wateren een efficiënte manier zijn om meer ruimte te creëren voor planten en dieren", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen).

Oevers zijn plaatsen waren planten graag groeien en dieren graag leven, maar in een stad is dat anders. Daar zijn oevers dikwijls gebetonneerd. Of de bermen zijn heel steil, zoals aan de Coupure. Dat probleem wil Gent graag aanpakken. "Het is belangrijk dat de omgeving van de stadswateren natuurvriendelijker wordt", vertelt Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte (Groen). Omdat er in het Gentse stadscentrum niet veel ruimte meer is voor extra groen, heeft de stad nu groen geïnstalleerd óp het water. "We testen of groeneilanden een goed alternatief zijn om meer leefoppervlakte te creëren voor planten en dieren", legt Watteeuw uit.

Oeverplanten, libellen en jonge visjes

De bedrijven Urban Deltas en Navicula hebben op 3 locaties op de Watersportbaan groeneilanden geïnstalleerd, van ongeveer 2 vierkante meter groot. Ze zijn gedeeltelijk opgebouwd uit kunststof. Er groeien heel wat oeverplanten op en er leven allerlei diertjes, zoals libellen. Ook onder het eiland, tussen de plantenwortels, krioelt het van het leven: jonge visjes kunnen zich er verstoppen en veilig opgroeien. 

De stad Gent gaat de eilanden nu een jaar lang opvolgen, samen met de Vlaamse Waterweg. Als de resultaten positief zijn, kunnen er in de toekomst nog meer groeneilanden komen op plaatsen waar het niet mogelijk is om een natuurvriendelijke oever aan te leggen.

kasto80

Meest gelezen