Genkse kinderen verzamelen dromen voor betere wereld in mini-Cosmogolems

Weer of geen weer, tientallen kinderen zorgden vandaag voor de zon in LABIOMISTA in Genk. Op de dag van de Cosmogolem, het bekende sculptuur van kunstenaar Koen Vanmechelen dat symbool staat voor kinderrechten, stonden kinderen en jongeren ook dit jaar in de spotlights. Lieze en Younes van de Sint-Albertusschool in Zwartberg werkten met hun klas aan een mini-Cosmogolem.

Sinds eind maart verblijven in een aantal Genkse scholen en verenigingen mini-Cosmogolems die naar het voorbeeld van de grote bekende houten Cosmolem gevuld werden met kinderdromen. Kinderen van Gigos en de Sint Albertusschool werden de voorbije weken uitgedaagd door creatieve workshops van Villa Basta om hun eigen stem te ontwikkelen en te reflecteren over de toekomst. “Plots kregen we niet enkel rekenen en taal, maar moesten we ook nadenken over dromen en kinderrechten”, vertelt de 10-jarige Younes. “Zelf wens ik vooral een wereld zonder racisme en vind ik dat we vaker moeten stilstaan bij hoe goed wij het wel niet hebben. Ik heb eten, familie en ga naar school, in tegenstelling tot veel andere kinderen.”

Ik wens vooral een wereld zonder racisme

Younes

“We hebben een soort superheld met cape gemaakt van onze mini-Cosmogolem”, gaat Lieze verder. “En we hebben hem versierd met allerlei mooie woorden en wensen. Soms lig ik ’s avonds wakker in mijn bed, denkend aan leeftijdsgenootjes in andere landen met honger en zonder kansen. Stiekem moet ik daar soms zelfs van huilen.”

Soms huil ik stilletjes in bed terwijl ik denk aan leeftijdsgenootjes met honger

Lieze

De kostbare ideeën van de jongeren werden donderdagnamiddag op LABIOMISTA voorgesteld en in ontvangst genomen door ondermeer Koen Vanmechelen zelf. “Deze dag is ook de start van de feestelijke afsluiting van het interstedelijke project ‘Cosmogolem Connekt'”, legt de kunstenaar uit. “De Cosmogolem vertrekt de komende dagen vanuit Genk naar Diest, Leuven en Anderlecht om zoveel mogelijk kinderwensen op te halen. Op die laatste locatie brengen de Brusselse jongeren een nieuwe permanente Cosmogolem tot leven. De grote houten reus verbindt de jongeren in al deze steden met elkaar in dromen voor de toekomst."

Meest gelezen