Radio 2

Grote fusie van scholen in Sint-Laureins en Watervliet

De schoolstructuur in Sint-Laureins krijgt vanaf volgend jaar een grote verandering. De gemeenteschool De Regenboog en de vrije school De Schakel smelten samen en worden vanaf 1 september 2022 één grote vrije school. In Watervliet smelten de twee kleine schooltjes samen tot één nieuwe gemeenteschool.

Het nieuws van de scholenfusies is een serieuze bom in een kleine dorpsgemeenschap als die van Sint-Laureins. Gemeenteschool De Regenboog heeft vandaag 112 leerlingen. Vrije school De Schakel heeft 177 leerlingen. De scholen liggen pal naast mekaar en worden vanaf 1 september 2022 één grote school voor 289 leerlingen. De nieuwe school wordt een vrije school. In deelgemeente Watervliet komt er ook een fusie, en daar wordt de nieuwe school een gemeenteschool. In de vrije kleuterschool De Kangoeroe zijn er daar vandaag 62 kinderen in de gemeentelijke lagere school De Regenboog zijn er 75 kinderen. Samen wordt dat een nieuwe gemeenteschool van 137 leerlingen.

Fusie is nodig om de toekomst veilig te stellen

“We beseffen dat dit voor leerkrachten en ook voor sommige ouders een grote verandering wordt, maar we geloven dat we met dit plan de toekomst van onze scholen veilig stellen”, zegt schepen van Onderwijs Claudine Bonamie (Samen Anders). “Er verdwijnen geen scholen, maar ze worden groter en gaan onder een andere koepel werken. In Sint-Laureins liggen de twee huidige scholen letterlijk naast mekaar. De gemeenteschool heeft een prachtige groene omgeving, en daar zal elk kind binnenkort dus van kunnen genieten. In Watervliet zijn het vandaag echt twee kleine schooltjes. Als we dit vandaag niet doen, durf ik niet garanderen dat er daar binnen tien jaar nog scholen zijn. Dit is een plan om de kinderen van heel onze gemeente nog heel wat jaren goed en kwaliteitsvol onderwijs te kunnen aanbieden.”

kasto80

Meest gelezen